fredag 3 maj 2013

Livat på kosläpp

Kosläpp i kvällssolen. 


På Stora Hallebo släpptes idag cirka 200 kor ut på bete, så kallad betessläpp eller kosläpp. De fullkomligt rusade ut ur ladugården och många kor till och med ramlade. Spänningen var stor när vi stod där och väntade, och bara folkmassan var spännande tyckte Lilly. Varken jag eller min svärmor hade sett klosläpp innan så det var faktiskt spännande för oss alla.

Frågan som Lilly ställde cirka tjugosju gånger var "Mamma, är bonden da? ". (För tillfället avslutas alla frågor med "da". Det är väl bara att gå till sig själv och lyssna, förmodligen säger vi "då" ofta. Det är otrolig vad de härmar/lär.) Hon frågade hela bilresan dit och ända tills självaste storbonden dök upp vi portarna när han släppte ut korna. Vi stod bara några meter ifrån öppningen till ladugården och mötte de stora djuren precis när de skulle gå runt hörnet för att sedan ledas ned på en gång ned till hagen.

Jösses vad stora de är alltså. Och när de ramlar sådär så gör det ju riktigt ont i en själv. Stackars kossor, de måste ju också få ont eller. Och full av mjölk i juvren kan det inte vara lätt att springa och skutta sådär. De borde plocka ut mjölken tyckte Lilly.


Väntar med spänning på vad som ska hända.



I rasande fart kom de första kossorna. Resten också förresten.




Och rusade på vägen ned till hagen. 




 Sen ville några stanna och stångas lite. Och ja, där är bonden också.




Någon ville gå tillbaka in i ladugården. Lille gullkossa.




Och då ville ju såklart Lilly stanna där också.



Sen blev det kallt och vi begav oss hemåt. Tack Stora Hallebo Werthéns för fint arrangemang. Och tack  Arla för bulla och mjöl även om vi inte kom fram bland folkmassorna. Då var det bullar som min älskling frågade tjugosju gånger efter.

9 kommentarer:

  1. Kul! Har heller aldrig varit på kosläpp, men det skulle vara kul att åka iväg och kolla någon gång.

    Trevlig helg på er!!

    SvaraRadera
  2. Åh vad roligt med kosläpp! Hade tänkt titta på det i år, men inser att det är försent nu i Skåne. Rackarns oxå....
    Ha en skön lördag!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Så roligt med kosläpp. Roligt för både liten och stor :)

    SvaraRadera
  4. Vilket roligt äventyr med Kosläpp!
    Härliga bilder du bjuder på,

    kram Jenny

    SvaraRadera
  5. Kosläpp är ju en underbar aktivitet! 2,5 åringen älskade det. Pratar om det fortfarande, två veckor senare. Det är bra betyg. I en 2.5 årings värld är 2 veckor nog 2 år typ.
    kram

    SvaraRadera
  6. För ett par år sedan hade vi kosläpp hos kompisarna norr om Uppsala. Det är en upplevelse både för liten och stor, även om man som jag är uppvuxen på landet!

    Mysig blogg du har, jag kikar vidare:)

    Ha en fin kommande vecka!
    Kram
    Suz

    SvaraRadera
  7. Var på kosläpp första gången för ett par år sedan, jättetrevlig ordnat! Var dock lite besviken på kossorna som inte sprätte och hoppade så mycket som jag trodde de skulle göra! Men det var kul ändå och bullarna var goda!
    Irene

    SvaraRadera
  8. Så kul! Jag vill också gå på kosläpp men mina godingar. Vi började lite fint med "Fårsläpp" förra året. Det var mest sött med alla lamm, kanske inte så spektakulärt som hoppande stora kossor =) Susanne

    SvaraRadera
  9. Har aldrig varit på själva koutsläppet men M har hjälpt till i flera år med ponnyridningen där och då har jag hämtat henne efter. Rätt kul att ett par kossor kan dra så himla mycket folk!! Ute hos oss har det varit upp mot 6000 personer på ett utsläpp.

    Ha en toppen dag!
    Kram Kia

    SvaraRadera