onsdag 2 januari 2013

Julafton 2012


Vi tände en brasa så att tomten skulle hitta hem till oss.


Julafton för en 2,5-årig tjej, med tomte och snö och allt vad det innebär, var verkligen en spännande upplevelse. Så många gånger vi pratat om tomten under december månad och nu äntligen kom han. Vi tände en brasa så tomten skulle hitta till oss och så han skulle kunna värma händerna innan han skulle äta gröten på trappan. Precis så gjorde tomten när han kom; värmde händerna först och satte sig sedan på trappan och åt tomtegröten. När han hade fått lite energi och nya krafter då kom han in med julklapparna.

När tomten gick ett varv runt huset för att hämta paketen på rensläden, när han var på vår baksida ropade jag till honom att i detta huset finns det snälla barn. Jaaa, instämde Lilly med den "fina" rösten. Vissa dagar när rösten varit på tok för hög har jag sagt till henne att tomten bara vill komma till barn som pratar med sin fina söta röst. Det gjorde hon minsann idag.

Tomten hade med sig galet många julklappar. Vissa som var alldeles för stora för att bära hade han redan varit här och lämnat på natten innan. Lilly nästan försvann på soffan bakom paketen som bara var till henne. Då hade hon ändå de största på golvet. I efterhand måste jag säga att vi borde tänkt till på detta innan och bara låtit henne öppna några stycken, så många som hon själv orkade och sedan avbrutit öppnandet, och fortsätt öppnandet resterande juldagar istället. Hon ville ju helst av allt leka med varje grej som öppnades, om vi skulle gjort så skulle vi inte hunnit innan middagen skulle serveras. Så det blev liksom att vi vuxna fick påskynda öppnandet vilket jag själv är emot eftersom det ju då blir att man liksom uppmuntrar till beteendet att bara riva upp och ta nästa. Det är väl så det lätt blir för barn som är några år äldre, då är de nyfikna på nästa och på nästa och på nästa. Men Lilly tänker inte så än, hon ville leka med det som hon nyss öppnat. Får nog tänka till på detta nästa jul då jag gissar att hon fortfarande kommer vara liten när det gäller detta. Tur i alla fall att inte alla alla julklappar delades ut samtidigt, vi har nämligen firat en julafton till med mina föräldrar, syskon och deras barn, då kusinerna bytte julklappar.

Tomten gjorde ett väldigt stort intryck denna dagen. Och jag måste säga att jag är väldigt imponerad av min dotter som mitt i all uppståndelse verkar ha studerat tomtens kläder i detalj. Tomten glömde nämligen sina vantar på soffan vilket hon uppmärksammade en stund senare när tomten gett sig av. IDAG när Lilly och jag skulle gå ut på förmiddagen gick vi ned i källaren för att klä på oss skogskläderna. Där på golvet ligger ett skärp. Tomte-skärpet. Lillys säger då: "Sånt skärp hade tomten". Är det inte gulligt.

 Lite gröt och sen orkade tomten resa sig för att hämta stora julklappssäcken.


 Tomten reste sig från trappan och gick sedan efter julklappssäckarna. 



 Det gick i många paket i den stora säcken. Lillys pakethörna täckte nästan henne själv. De största paketen stod ändå på golvet. 

Där sitter hon visst... Jo, tomten (min svåger) fick faktiskt en kram efter detta. Men bara en. När jag bad Lilly krama tomten för att jag skulle kunna fotografera, då var kramarna slut.


 Farmor fick hjälpa till att öppna när orken började ta slut.

2 kommentarer:

  1. Åh vad roligt att tomten åt upp sin gröt först!Förstår att man behöver samla krafter inför julaftonskväll. Och vilket berg av julklappar! Lilly har varit en riktigt snäll flciak ser jag :-)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hej nu kom jag precis på att jag skulle skriva objektivet till dig! Det är 18-55mm sen vet jag inte mycket mer. Canon. Vanligt standrad. Kram

    SvaraRadera