torsdag 5 maj 2011

Äntligen plantering


Taxus media Hillii, också kallad hybrididegran eller idegran. (Bild: www.abaka.de)


Sedan vi flyttade till vårt hus för snart fyra år sedan har vi så gott som avverkat allt som fanns i trädgården. Dels för att växterna var gamla och behövde föryngras men också för att vi ville förändra stilen på trädgården men den kanske största orsaken till avverkningen var dräneringen kring huset. Vi har grävt upp 60 kvm trädgårdsland, kapat åtta stora träd, grävt upp ett tjugotal stora buskar, grävt upp klätterrosor utmed två husväggar m.m...
Det som finns kvar från den ursprungliga trädgården är i stort sett två träd; ett plommonträd och ett äppelträd samt häckarna på två sidor av tomten. Marknivåerna är justerade något efter dräneringen och gräset anlade vi förra sommaren. Känns som en bra grund att utgå från när vi nu ska bygga upp Vår trädgård. Framsidan påbörjade vi i höstas och nu är det äntligen dags att förvandla den stora gräsmattan på baksidan till en "riktig" trädgård. Det ska bli ett rent nöje.
Idag har jag beställt häckplantor av idegran - Taxus Media Hillii. En idegran som inte har några bär. Om de har bär eller inte spelar mindre roll ur giftighetssynpunkt har jag läst. Bärets mjukdelar är tydligen det enda på en idegran som inte är giftigt. Fröna inuti dem är visserligen giftiga men så hårda att de brukar passera oskadda genom kroppen. De som brukar dö av idegransförgiftning är kor och andra växtätare eftersom barr och grenar är giftiga men så beska att inte ens den tokigaste bebis förmår tugga i sig särskilt mycket. Det finns inga dokumenterade fall av taxusförgiftning av människa i modern tid vad förstått när jag surfat på ämnet. Och det finns ju mycket som man inte ska äta i en trädgård så det ska nog ordna sig det här också.
Häcken ska placeras upphöjt på en mur i slutet av garageinfarten och den ska fungera både som insynsskydd från vägen men också som ett "staket" då det är en en höjdskillnad mellan gräsytan ovanför muren samt garageinfarten. Jag har tittat på plantor som är några år redan och cirka 60-70 cm höga, riktigt fina. Tror att lite grönska här kommer göra susen för denna sidan av huset som i nuläget är ganska grå.
Häckens placering markeras med en röd ring på skissen. Skissen har jag egentligen redan visat i ett tidigare inlägg när vi påbörjade Projekt Framsida. När det börjat grönska lite tänkte jag att ni ska få se vad vi gjort på framsidan.

4 kommentarer:

  1. Den där skissen älskar jag. Förmodligen för att jag inte skulle kunna göra mig en egen. Jag kan inte rita så bra... Om jag vore du skulle jag rama in den när allt står klart.

    Ha en fin fredag

    SvaraRadera
  2. Lycka till med all plantering.
    Nu har jag kikat runt lite hos dej, Ha en trevlig helg. Marie :)

    SvaraRadera
  3. Svar: Ljusstaken kommer ifrån Habitat. Köpte den över en nyårstripp till London för några år sedan. Sen dess har den vart en favorit här hemma och det är många som kommenterar den. Jag vet inte om dom fortfarande har kvar den i sitt sortiment, har sett den i lite olika färger sedan dess.

    Vet dock att Designtorget ganska nyligen fått in en liknande ljusstake:
    http://bit.ly/ieucho

    Kram
    /Johanna

    SvaraRadera
  4. Hej, om ni har hundägare till grannar kan det vara bra att informera om att ni har planterat idegran. Jag är hundinstruktör och en av mina kursvalpar, en liten dvärgpudel, var död i flera minuter innan de lyckades återuppliva henne, pga idegransförgiftning. Fyra veckor tog det innan hon ens var nära att vara sig själv igen.
    /Djurälskaren Camilla

    SvaraRadera