måndag 6 september 2010

Projekt Framsida

Skiss för planering av växtlighet.



Har man hus har man att göra. Har man köpt ett hus med stora renoveringsbehov har man mycket att göra. I höstas/vintras dränerade vi runt huset. Det innebar att allt som stod inom fem meter fick tas bort. Den gamla inglasade altanen, som visserligen hade läckande tak och ruttna fönster, fick rivas. Entrétrappan, som ändå var i renoveringsbehov, fick rivas. Marksten fick plockas upp, träd fällas, växter grävas upp - allt fick vi röja. Och när det väl var borta och dräneringen klar börjar ju återuppbyggande. Målet i sommar/höst är att hinna göra snyggt på framsidan och bygga ett nytt soldäck på baksidan så vi kan möta vårsolen när den behagar komma igen (känns väldigt avlägset). Fokus är nu på framsidan och jag tänkte låta er få se glimtar av arbetet. Vi kallar det "projekt Framsida".

För att få en klarare bild vad det är man ska göra tycker jag det är bra att teckna ned sina idéer. Skissen behöver inte vara snygg, den kommer ändå vara värdefull. Genom att få ned sina idéer på papper är det också lättare att skapa sig en mental bild. Och jag tror det är viktigt att få en bra mental bild inom sig för att kunna känna efter om det blir vad man tänkt sig eller ej. Vissa saker, som proportioner, former m.m. kan vara svårt att föreställa sig, men en skiss kan hjälpa. Så gör en enkel skiss och ta med dig till stället du ska fixa, traska runt i miljön, titta samtidigt på skissen och känn efter. Då blir det lättare att föreställa sig slutresultatet.

För att slippa rita samma sak flera gånger, rita en skalenlig grundskiss över din tomt med sådant som förmodligen inte förändras. Kopiera ett antal exemplar. Denna skiss kan du sedan komplettera med information för olika ändamål och använda som arbetsbeskrivning om du ska anlita hantverkare. Jag gjorde t.ex. en specifik ritning till arbetarna som grävde för dräneringen. På den skissen markerade jag vilka träd som skulle fällas och vilka rötter som skulle ryckas upp, ritade in på vilka ytor som marken skulle vara plan och på vilka ytor marken skulle slutta, ritade ut var vi ville ha den nya dagvattenbrunnen placerad, beskrev mått för höjd och längd på murar som skulle byggas upp m.m. Jag kunde också använda mig av grundskissen när vi hade hembesök av en trädgårdsmästare för hjälp med planering av nya växter. Skissen är jättebra att ha som minnesanteckningar för allt blir ju inte gjort över en natt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar