söndag 21 april 2013

Ett sista besök

Då. På väg till farfar, den där höstdagen när barnen besökte honom för sista gången. 


För precis ett halvår sedan miste vi vår smärtsamt saknade Anders. Barnens sista besök hos farfar var dagen efter lillebrors dop. Detta var dagen precis innan hösten slog till, innan mörkret gjorde sig påmint. Samma dag som jag tror Anders bestämde sig för att han hade kämpat tillräckligt.

Då. Sista gången som barnen var hos farfar, då gick vi med förhållandevis glada steg med tårta till sjukhemmet. Vi var glada att han fortfarande var med oss. Efter doptårtan blev det tyvärr inte många fler dagar i livet. Det sista Anders åt var en bit av Valters doptårta. Valter Anders Stig, som vår pojk döptes till. Det var som ett outtalat farväl fyllt med tårar när vi gick därifrån den dagen.

Jag önskar verkligen ingen annan människa att behöva sluta sitt liv med ett och ett halvt år av grym sjukdom. Han som var så levnadsglad och verkligen ville leva. Han som såg fram emot pension och allt han skulle göra. Alla äventyr han skulle ta barnen på. Istället blev det sexton månader utan att kunna prata. Ett antal månader utan att kunna använda högerarmen. En tid utan att kunna stödja på högerbenet. En tid utan att kunna resa sig. Och ytterligare några månader att brytas ned ännu mer. Att vara fullt medveten men instängd i sig själv. Att inte kunna säga något till någon och att knappt kunna svara ja eller nej på frågor. Tänk att inte få ventilera sina innersta tankar om livet och döden. Vilket grymt avslut.

Han som uppskattade livet. Han som verkligen levde. Han var full av liv, energi och kunskap. Han kunde alltid berätta sånt som man med fascination lyssnade till. Han hade alla svaren på frågesporter. Han hade alla orden i korsorden. Han hade förmodligen rekord i att besöka sevärdheter och fik. Han kunde alltid ta med oss till nya spännande platser, oavsett om det var för fakta, bakelse eller shopping. Han hade ett genuint intresse för livet. Allt från fåglar till kaffe och tyger. Och familj.

Familjen har ätit många croissanter och macarons när vi spatserade cirka trettio tusen steg om dagen tillsammans i Paris. Han har tagit oss till "den bästa" italienska restaurangen och till "det bästa" steakhouset i Berlin. Vi har gjort London till fots med turistkarta i handen. Vi har lagt marksten tillsammans tills handlederna svullnade. Vi har varit glada och sura tillsammans på golfbanor. Vi har tömt många gasbehållare till grillen. Vi har verkligen umgåtts. Som familj. Och vänner.

Vi har sorg, men vi lever. Jag har lärt mig att man ska leva medan man lever (även om det är lättare sagt än gjort). Något annat kan vi inte påverka. Sjukdomar finns. Livet tar slut. Men vi kan välja på vilket sätt vi vill leva. Vi kan själva välja vad vi vill fylla våra liv med.

10 kommentarer:

  1. Det här du skriver om är verkligen en av livets stora utmaningar. Sjukdomar och döden, att förlora dem som står nära. Mycket sorg. Och minnen. Kram till er.

    SvaraRadera
  2. Tankarna går till er och B-M titt som tätt, livet är orättvis och jag lärde också känna Anders som en mycket levnadsglad person och han är verkligen saknad. Sorgen kommer och går i vågor vet jag av egen erfarenhet, av att mista min egen mor för 4 år sedan i en stor helt oväntad hjärtattack. Första året är hemskt när man ska fira och göra allt för första gången utan den som gick bort..... det går inte över men den blir en mer vårdande sorgen, och som sagt den går i vågor och kan komma över en när man minst anar det tyvärr. Ha en skön vår på er hela familjen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Vad gulligt att du lämnade en kommentar här Inger. Tack, ha en skön vår du med!

      Radera
  3. Vilken vacker hyllning till en högt älskad farfar och svärfar. Känner inte dig och din familj, men tårarna rinner ändå. Tänker att han finns inte hos er men kommer ändå för alltid att vara med er. Så småningom bleknar smärtan något och ni minns honom med ännu större glädje och vördnad. Livet lever vidare genom honom i dina små barn.

    Styrkekramar till er från Louise!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken fin kommentar du lämnar här till mig/oss, tack för dina fina ord!

      Radera
  4. Härligt att ni har så många fina minnen kvar!!

    Kram Linda

    SvaraRadera
  5. Vad fint du har skrivit, så klokt och tänkvärt! Den översta bilden är heeelt underbar. man blir verkligen glad av den. så himla söt när hon går där med bestämda steg:) Kram Nilla

    SvaraRadera
  6. Vad fint du har skrivit!/Susanne

    SvaraRadera
  7. Vilket vackert inlägg du har skrivit Linda! Så ärligt och så kärleksfullt. Nu sitter jag här med tårar som rullar. Det är så sant det du avslutar med och det gäller att tänka lite på det varje dag. Tänka tankar av tacksamhet varje kväll innan man sluter ögonlocket för att sova. Tack til livet och att få vara här och uppleva allt fint tillsammans med sina nära och kära.

    JAg som skulle titta in här och läsa recensioner om Maison Belle - vilken kontrast :)

    Ha en fin dag och kram.

    SvaraRadera