tisdag 19 februari 2013

Sy din takhängda gardin

Takhängda gardiner i 2001-skena med glidband. Hur det ser ut helt fördraget syns på sista bilden.


Av alla inlägg på bloggen ligger denna sömnadsbeskrivning av takhängda gardiner i topp månad efter månad. De flesta som hittar detta inlägg kommer via sökningar från Google, det verkar utan tvekan populärt nu med just takhängda gardiner och även mörkläggningsgardiner. Jag förstår er till fullo eftersom jag numer slipper störa mig på gatlampan vars strålar tidigare letar sig in i en liten springa i persiennen och irriterat. Framöver kan du också slippa det.

Det kan vara lite lurigt att tänka ut vad man behöver för material och gardinstång om man inte gjort/sett upphängningen tidigare. Här kan du se hur jag sytt mina mörkläggningsgardiner till mitt sovrum och vad jag har använt för skena för att hänga upp dom. 

Hur mycket tyg du behöver beror på hur brett ditt fönster är och ifall du vill att tyget även ska hänga på väggen eller enbart vid fönstret. Om du inte vill låta tyget gå från vägg till vägg som jag gjort i mitt sovrum tycker jag ändå det är snyggt att låta gardinskenan löpa 40-50 cm utanför fönstret. Detta gör att fönstret upplevs bredare samt att tyget inte behöver hindra för ljusinsläpp från glasytan.

Beskrivningen nedan är anpassat för en vägg som är ca 3,70 m lång där fönsterpartiet består av en altandörr och ett fönster som tillsammans mäter ca 160 cm. Det är alltså drygt en meter vägg på vardera sida om fönstret/altandörren. Mörkläggningstyget är tänkt att dagtid "parkeras" på väggarna. Nattetid dras det gröna tyget för fönsterpartiet som mörkläggning. För att det gröna mörkläggningstyget (från Designers Guild) ska räcka när man drar för hela väggen har jag dubbel bredd på båda sidorna om fönstret. Det går alltså åt 4 längder a´ 1,5 m bredd om du vill ha den lösning som jag visar. Det skulle räcka med 2 längder om man nöjer sig med att bara själva glaspartiet är förtäckt kvällstid men jag tycker det ger en lyxigare hotellkänsla när hela väggen kan täckas av tyg. Av det vita tunna tyget från Ludvig Svensson behövs det bara två längder av a´1,5 m bredd.

Skenan som monterats i taket är från Lindhs och heter 2001-skena. På bilderna nedan ser ni vilken typ av glidband som ni kan använda för att fästa tyget i skenan. Det finna olika typer av glidband, beroende på hur man vill att tyget ska falla och vecka sig. Fråga i er tygaffär för att se varianter. Mitt material är inköpt på Tyghuset i Taberg

De flesta bilderna är tagna med min mobil så ni får ha överseende med bildkvaliten. Färgåtergivningen är inte heller den bästa då den grågröna färgen var väldigt svår att fånga rättvist.

Lycka till!


1. Börja med att klippa till tyget i den längd som du behöver. Min takhöjd är 2,55 m och därför klippte jag mina längder i 2,75 m vardera. Lägg alltså till 20-25 cm till det färdiga måttet. Var noga när du klipper, försök få 90 graders vinklar och att klippa så rakt du kan. Om du lägger till 25 cm har du några centimeter så du kan jämna till tyget på slutet om du märker att du har klippt/sytt lite snett. Det är väldigt lätt hänt.


2. Lägg räta mot räta och sy ihop ena långsidan på mörkläggningstyget:
3. Dela och pressa isär sömmen med strykjärn:4. Vänd och pressa försiktigt från rätsidan:5.  Klipp bort stadkanten på de två andra långsidorna och pressa med strykjärnet en fåll som är 1,5 - 2 cm bred. Välj det måttet som du föredrar, men gör den inte smalare än 1,5 cm då det kan ge ett klent utseende.6. Vik och pressa en gång till så du får en dubbel kant på långsidorna. Sy fast fållen med en söm som du placerar endast 1-2 mm innanför kanten:7. Pressa sömmen. Från rätsidan ser det nu ut såhär på långsidorna:8. Vik och pressa nu tyget upptill. Gör fållen så bred som glidbandet är:9. Sick-sacka fållen och pressa efter att du har sytt: 9. Nåla fast glidbandet kant i kant på avigsidan:10. Sy fast glidbandet från avigsidan. Sy precis under gliden i ovankant och 1-2 mm i nederkant. Byt gärna till en smalare pressarfot så att du lättare kan sy nära glidkulorna. Pressa igen.11. Såhär ser det nu ut på framsidan. Det blev tyvärr lite stora hål efter min symaskinsnål, men det verkar som om tyget var känsligare när man sydde horisontellt än vertikalt. Jag kanske borde ha bytt till en tunnare nål...12. Häng nu upp gardinerna i takskenan för att anpassa längden. Häng gardinenlängden på den sidan av skenan där den sedan ska hänga, eftersom höjden mellan golv och tak ofta skiljer något. Jag brukar mäta ut längden på några ställen genom att hålla ett finger mellan golv och tyg, och sedan sätta en nål där gardinen ska sluta.


13. Tag ned gardinen igen och kontrollmät nu så att du har samma avstånd mellan nål och till slutet på tyget. Om inte får du jämna till så att du får samma avstånd hela vägen. 

14. Vik nu en dubbel fåll som är ca 10-12 cm bred. Jag hade ca 25 cm som jag delade på och fick således en fåll som är 12,5 cm bred. Samma här, gör inte fållen mindre än 10 cm. Pressa noga innan du syr. Pressa även efter att du sytt sömmen.


15. Klipp nu till ett blyband som ska vara lika brett som gardinlängden. Blybandet läggs i golvfållen för att ge tyngd åt gardinen och ge fint fall i tyget. (Bild http://textilochdesign.se)


16. Nåla fast blybandet i kanterna och sy nu ihop de öppna ändarna på golvfållen. Sy en söm i samma söm som kantfållens. Sy ytterligare en sömn ett par millimeter från ytterkanten. Med den innersta sömmen syr du genom blybandet så det ligger på plats i gardinen. Var noga så att blybandet inte blir för kort, då kommer gardinlängden att dra ihop sig.17. Gör nu samma sak med det tunna tyget. I mitt fall det vita.


18. Nu är det dags för upphängning! På denna bild syns längst till vänster vår taklist som sitter på väggen bakom kornischen. Sedan sitter två stycken 2001-skenor. Den som sitter närmast väggen är hos oss placerad 12 cm ut från taklisten. Tänk på att anpassa detta mått så att gardinen kan hänga fritt ifall du har en fönsterbräda som ska vara bakom gardinen. Skena nummer två sitter ca 5-6 cm ut från den första skenan. Sätt inte skenorna för tätt, då kommer det bakomliggande tyget att följa med när man drar i tyget som är längst fram. Till höger i bild ser ni själva tak-kornischen med ljusslinga. 


19. Vid upphängning trär man gliden i skenan enligt följande. Först nummer 2, sedan nummer 1 och efter det fortsätter du att trä i glid efter glid. Detta gör man för att den fållade kanten ska vika sig bakåt och ge ett snyggt avslut på tyget. Innan du fortsätter att trä i alla glid, läs nästa punkt. 20. Om du vill ha en dragpinne att dra gardinerna med häktar du i den mellan det andra och det första glidet. Här syns pinnen på baksidan av gardinlängden.21. Mörkläggningstyget hänger på den främre skenan och det tunna vita tyget på den bakre.Helt fördraget ser det ut såhär:Detta var nog det längsta blogginlägg jag någonsin gjort. Nu är klockan sent och jag ska strax dra för mina gardiner och krypa ned i sängen. Förhoppningsvis kan beskrivningen hjälpa någon eller på något litet sätt inspirera till att det inte är så svårt att sy gardiner själv. I skrivande stund ligger två av mina andra gardin-inlägg bland de mest lästa; vi får väl se om det blir tre gardininlägg i topp... 

40 kommentarer:

 1. Vad duktig du är! Det här inlägget sparar jag för framtida bruk!

  SvaraRadera
 2. Åh så snyggt, men vilket jäkla jobb du har gjort!! Själv köper jag mina gardiner färdiga....... Ha en bra dag!!!Kram EvaMarie

  SvaraRadera
 3. Tack letat efter beskrivning till att sy draperi själv!! Mycket bra beskrivet!! Och vad snyggt!!

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Vad duktig du är! :-) Hur orkar du med tanke på.. ja du vet vad ;-) Tittar in och talar om att jag följer din blogg än om jag inte kommenterar varje gång jag läser. Tiden räcker inte riktigt till, till allt som man vill göra ;-) Titta in till mig och se vad som äntligen hänt!

  Skickar snart ett mail!

  Stor kram till dig och fina Lilly

  SvaraRadera
 5. Sa himlans elegant och snyggt! Undrar om vi kan fa till det med en san skena i vart betongtak. Onskar! Fin blogg, ser fram emot att folja vidare! Onskar dig en bra start pa veckan! towe.

  SvaraRadera
 6. Mycket snyggt! Vi följde dina tydliga instruktioner till punkt och pricka och resultatet blev mycket bra.

  SvaraRadera
 7. Wow, kan du inte komma hem till oss och göra likadant?

  Ska verkligen spara detta inlägg så jag vet hur vi ska göra i nya vardagsrummet och i sovrummet.

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Kan ingenting om gardiner i takskenor, men nu har min dotter flyttat till en gammal lägenhet där de har en liknande skena som din i taket. Vad är det för "glid" jag ska köpa och finns det nåt annat sätt att hänga upp gardinerna än att sy o fixa...typ nån klämma eller nåt??? Hon har bara en skena och ska bara ha tunna gardiner där...

  Mia, me tummen mitt i handen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vad roligt att du ska fixa i din dotters lägenhet. Glidet som jag använt kan du se på bild 9 och även 19. Fråga i din tygaffär efter glid till glidskena. Jag kan tyvärr inte så mycket om upphängningar med klämma. Men vad jag minns från min barndom så vet jag att mamma hade gardiner som satt liksom i en klämma som hade en glidkula. Tror det var så man brukade hänga förr. Det finns ju inget som hindrar att göra det idag också om du får tag i glid som passar till din skena. Även fingerkrokar och glidkulor kan användas men det är nog lättare att sy fast ett glidband. Hoppas ni hittar en lösning som passar hos er!

   Radera
 9. Hej!

  Hade tänkt att göra som du tipsar om i din fina blogg :) men jag har en fönsterbräda som sticker ut 11cm från väggen. Ska jag placera takskenan ca 21cm ut från väggen? Känns som de kommer rätt långt ut då?

  Tack på förhand! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Jag har också en fönsterbräda som sticker ut från väggen, du ser den på översta bilden. Jag skulle nog rekommendera dig att flytta ut skenorna ifall du inte vill att blommorna ska nudda det vita gardintyget när det är fördraget. Eller så får du låta bli att ha "yviga" blommor :)

   Mitt vita tyg går emot lite mot blommorna men det är inget som stör tycker jag. Man får nog avväga lite hur långt ut från väggen totalt sett man vill han skenorna och sedan acceptera att de kommer emot lite grann.

   Hoppas du får svar på din fråga. Lycka till! Hälsningar Linda

   Radera
 10. Oh vad glad jag blev när jag hittade din fina beskrivning, precis vad jag letade efter. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh vad glad jag blev över din kommentar, tack! Vad kul om beskrivningen kan vara till nytta. Lycka till med sömnaden!

   Radera
 11. Ett STORT STORT STORT tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vad glad jag blir att sybeskrivningen verkat vara till nytta :)

   Radera
 12. Fantastiskt bra beskrivning! 1000 tack!

  SvaraRadera
 13. Jättebra. Beskrivning! Tack!
  Har du gjort kornischen själv? Hur? Och vilka mått har den ungefär?

  SvaraRadera
 14. Jättebra. Beskrivning! Tack!
  Har du gjort kornischen själv? Hur? Och vilka mått har den ungefär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad roligt att höra att beskrivningen var bra!
   Jo vi har byggt kornischen själva. Det är bara en bräda som vi skruvat i taket med vinkeljärn och sedan lagt mjukfog i alla listen och därefter målat med samma färg som taket. Jag återkommer med måtten imorgon.

   Radera
 15. Toppen! Ser fram emot måtten :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för påminnelsen 😉
   Idag är jag inte hemma, lovar kolla i helgen!!

   Radera
  2. Hej igen!
   Måtten är följande:
   Kornischen går ned 10 cm från taket. Den är placerad 25 cm från väggen. Den är 2 cm tjock och går från vägg till vägg.

   Lycka till!

   Radera
 16. Nä men se man på, jag googlar gardin+ takskena och hamnar hos dig. :) Vi letar efter just en takskena att ha i vardagsrummet, solen skiner rakt in så vi behöver "skugggardiner". Vilken skena valde ni? Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi, se där. Kul att du hittade hit även den vägen :)
   Vi har Lindhs 2001 skena. Hoppas ni hittar en bra lösning för solen!

   Radera
 17. Så fint. Men att sy har aldrig varit min starka sida. Jag har inte tålamodet. Kram.

  SvaraRadera
 18. Å va glad jag blev när jag såg att du hade skrivit det här inlägget. Jag som frågade efter tips i min blogg igår. Så här vill ja ju ha det. SÅ snyggt =)

  Kram

  SvaraRadera
 19. Bra jobbat! Jättefint! Jag har liknande så själv i sovrummet. Ha det bra.

  SvaraRadera
 20. Det ser jätte fint ut och verkar oerhört skönt att ha i ett sovrum. Inbillar mig att det tar bort en hel del ljud också?
  Hur får du fram vilka som kommit in i din blogg via google? Jag får fram viss information via google analystic, men några sökord får jag tyvärr inte fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels har jag loggar i Susnet.nu där kan man se sökfrågan som den besökaren skrivit. Även i blogspot under Statistik kan man se under trafikkällor (per nu(dag/vecka) vilken sökfråga som genererat ett besök på bloggen.

   Jo det blir också lite ljuddämpande liksom.

   Radera
 21. Så bra med beskrivningar, det gillas :)) Ha det bra. Kram Anna

  SvaraRadera
 22. Men gud så snyggt! Rena hotellkänslan! Det skulle jag behöva i min lilla tvåa där jag sover i vardagsrummet :) Lite extra lyx! Sonen får behålla sin röd-vit-randiga-circusgardin tror jag!

  Kram!

  SvaraRadera
 23. Verkligen fint vill du göra gardinerna till vårt lilla hotell ?
  20 fönster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vad smickrad jag blir, men tyvärr måste jag tacka nej. Det tar mycket tid, mer tid för mig eftersom jag inte har stora bord att sträcka tyget också, så tidsmässigt kommer ni tjäna på att lämna det till en sömmerska som brukar sy gardiner. Jag har tyvärr inte denna tid över även om jag skulle vilja. Hoppas ni hittar någon som syr dom åt er! Kommer passa fint på ett hotell :)

   Radera
 24. Otroligt snyggt sovrum och jättebra beskrivning. Jag syr väldigt mycket själv men älskar att kolla på sybeskrivningar för att få lite tips och idéer av andra.
  Sparar detta inlägg och skall fundera ut var i huset jag kan göra liknande gardiner;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du vill spara som inspiration till kommande gardiner, det glädjer mig. Tack!!

   Radera
 25. Hej! :)
  Hittade din blogg när jag letar som en tok efter hur jag kan få upp mina gardiner på något sätt. Det är så att vi har ett väldigt stora fönster i vardagsrummet. Tillsammans är de 3 m. men ca 60 cm på vänstersidan av fönstret. På den andra sidan finns det ingen plats för att sätta dit fästen och inte heller ovanför fönstret. Jag har funderat på att sätta dit en skena men undrade om du har något annat tips, om det finns något sätt att sätta någon gardinstång vägg till vägg eller liknande. Jag fick förslaget om en duschdraperistång men har ju alldeles för breda fönster för det. Tack på förhand och du har en underbar blogg som jag stäckläst nu under kvällen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vad roligt att du hittat hit och vad glad jag blev för att du ställde din fråga till mig. Men tyvärr har jag inget bra svar. Mitt tips är att vända dig till en gardinaffär, gärna en sådan som arbetar med hembesök. Om de kommer hem till dig och kikar kan de säkerligen ge dig ett bra svar. Om det inte finns möjlighet till detta så skulle jag ta några bilder med mobilen och visa i butiken, rita också en enkel skiss med mått.
   Kanske kan man fästa takfästen på själva fönsterkarmen?? Svårt att säga dock när jag inte har sett ditt fönster. Vore ju iof snyggt om du kan hitta på en lösning så att du kan låta gardinen gå från vägg till vägg. Kanske kan du bygga en kornisch som vi gjort, fast du gör dessutom ett "tak" på den, då skulle du kunna fästa takfästen inuti den. Nu bara jag kastar ur mig ideér. Det är som sagt svår när man inte sett rummet. Hoppas du hittar en lösning!

   Kram Linda

   Radera
 26. Hej, mycket snyggt!

  Får man fråga vad priset landade på ungefär för hela lösningen?


  mvh
  Magnus

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. Hej, jättefint verkligen! Vad heter den specifika gröna gardinen designersguild?

  SvaraRadera