tisdag 28 juni 2011

Varm hälsning från trädgården

Vill bara kika in och säga att jag inte glömt bort er. Jag tänker på er ofta och när jag ser på statistiksiffrorna att ni trots mina uteblivna inlägg besöker bloggen skäms jag nästan. Men i förhållande till livet är bloggen underordnad därför är det låg aktivitet här nu. Livet bjuder ju inte bara på solsken utan tyvärr också svåra stunder. Utan att gå in på några detaljer vill jag med detta bara säga att vår familj har en svår tid just nu. När någon i ens närhet måste genomgå en svår operation kan man inte låta bli att fundera över livet och dess innebörd. Efter drygt två månaders jobbig väntan är nu operationen äntligen genomförd. Att få återses efter operationen var helt fantastiskt, det finns inte ord för en sådan stund. Nu återstår efterbehandling och läkningstid för vår kämpe. Ibland önskar man att man kunde få vara barn för en stund. Att slippa bekymmer och ansvar och verkligen bara njuta av stunden. Idag lyckades vi ganska bra, att njuta av stunden alltså, när Lilly och jag plockade fram poolen och tog premiärdoppet här hemma i trädgården. Hon fullkomligt älskar att bada och jag tvingas ju liksom att vara fullt fokuserad på henne. Så härligt. Att det dessutom var solsken gjorde ju inte dagen mindre angenäm. Vi hörs, även om det blir lite mer sällan ett tag framöver. Ha det nu underbart i sommarvärmen! Imorgon ska vi bada igen. Utan tvekan.


Min älskling med en av sina favoritsysslor. I bakgrunden de fantastiska Cherek-ringarna som jag varmt rekommenderar alla barn som behöver flythjälp. Läs mer om dom HÄR


 
Någon som är ivrig att ta sig ett dopp...


 
Så ivrig att det var bäst att ställa sig på tå.
 

onsdag 22 juni 2011

Tiden rinner


Min nya klocka i sin konservburk.


Känner mig som pesten själv idag. Har väntat på asfaltsgubbarna i sisådär en månad och idag ringt för fjärde gången till dom. Har väntat på reklamationen av väskan i sisådär två månader och idag ringt för åttonde gången och frågat om reklamationen gått igenom. Har väntat i snart fyra månader och idag ringt för typ artonde gången till målerifirman. Varför räcker det inte att be om saker och ting EN gång? Förresten så har jag även ringt till konsumentrådgivningen i min kommun, alldeles fantastisk att det finns ett sådant ställe att ringa och rådfråga. Visst är jag pestig.
Tiden rinner iväg. Jag som trodde att garageuppfarten skulle vara asfalterad innan semestern, att målarbetet på huset skulle vara gjort innan sommaren och att markiserna skulle vara uppe innan sommarvärmen. Men icke.
På tal om tid, jag fått en klocka i för tidig födelsedagspresent av maken, klockan O clock från italienska Fullspot. Maken hittade den i någon tidning för nästan ett år sedan men sedan inte hittat den hos någon svensk återförsäljare förrän nu. Men häromdagen när maken var på tjänsteresa kom ett paket på posten. Ni kan tro att jag var nyfiken på det cylinderformade paketet.
Klockan beskrivs som informell, elegant minimalistisk med silikonarmband. Själva urtavlan flyttas från armband till armband för att kunna variera färg från dag till dag. HÄRGladsaker hittar ni klockan och armband i många färger.


Klockan O clock från italienska Fullspot. Här med havsgrönt armband.

tisdag 21 juni 2011

Mitt nya goda

Mitt nya goda i fruktsallad, granatäpple.
Mitt nya goda i fruktsallad är granatäpple. Friskt och gott. Och nyttigt. Vad är ditt bästa? Förutom jordgubbar då såklart.
Fruktsallad på apelsin, banan, granatäpple, jordgubbar, kiwi, solrosfrön, vindruvor, äpple. Serveras gärna med en klick Kesella vanilj.

måndag 20 juni 2011

so-hooked

So-hooked från nomess. (Foto: www.nomess.dk)
Denna hyllan fick mig att tänka på en klassisk handdukshängare från förr. Ni vet en sån där med en paradhandduk som dolde själva handdukarna man torkade sig på. Och som hade ett hyllplan ovanför där det alltid stod små prydnadssaker på. Känns den igen? Här är en moderniserad variant av handdukshängare med hylla för prylar, kanske favoritkokboken kan få en egen plats på hyllan. Visst kan man mycket väl tänka sig att använda denna stilrena skönhet till många andra saker som också behöver hängas. Kanske en plats för jackorna i hallen, där även nycklar och mobiltelefon får plats på hyllplanet.
Stilig är ordet. Den skulle gärna få flytta in hemma hos mig. Hyllan kommer från danska nomess. Fyndigt namn, no mess. Hyllan heter so-hooked.

Sy din fuskhiss

En enkel gardin att sy som ser mer kompicerad ut än vad den är.


 Vill du sy en fuskhissgardin? Här kommer en enkel beskrivning på en enkel gardin.
1. Börja med att mäta hur bred den färdiga gardinen ska vara.
2. Öka måttet med 4 eller 6 cm beroende på hur breda sömmar du vill ha (1 cm bred eller 1,5 cm bred till din dubbla fåll, det är en smaksak).
3. Pressa tygets kortsidor till den önskade bredden på fållen. Jag pressar alltid innan jag syr eftersom jag tycker det underlättar att få raka snygga sömmar. Jag pressar hela gardinen färdig innan jag ens börjar sy.
4. Bestäm nu hur många fuskveck du vill ha samt hur höga de ska vara. Börja pressa veck för veck. Som sagt, se till att gardinen är rak och snygg i vecken INNAN du börjar sy.
5. Planera hur du ska sy fast vecken för att undvika synliga sömmar från framsidan.
6. Jag har här bestämt mig för att ha tre lagda veck på gardinen och alla veck ska se lika höga ut från framsidan.


7. På baksidan kan man se att jag syr fast vecken med 3 centimeters förskjutning. Då kommer det översta vecket att täcka den andra sömmen. Det andra vecket kommer att täcka den tredje sömmen. Det tredje vecket är ju egentligen bara som en vanlig fåll fast att jag döljer sömmen under det andra vecket.
8. Här från sidan kan man se hur vecken täcker sömmarna.9. Här kan man se att vecken egentligen är olika höga men från framsidan ser de lika höga ut. Det låter kanske trixigt och de var minsann lite trixigt att beskriva i ord, men eftersom det inte är så många veck som man brukar göra så blir det heller inte så komplicerat när du väl börjar vika och pressa tyget.10. När sidosömmarna och vecken är färdiga är det dags att bestämma kappans totala höjd. Gör en fåll i överkant genom att vika tyget dubbelt. Sy där fast kardborrebandet.


11. Det smidigaste är att använda en stång med redan fastsatt kardborre. Stången går att köpa måttbeställd i din tygaffär. Se nu till att tyget fästes helt slätt på stången.

söndag 19 juni 2011

Gammal giraff-goding

 
 


 
  
Ännu en giraff har flyttat in hos oss. Giraffen Sophie har fått sällskap av en riktig gammal giraff-goding. Sophie föddes på 60-talet någon gång även om Lillys giraff är nyproducerad. Men denna gamla giraff-godin är ännu äldre, den är nog från tidigt 50-tal. Hon (visst är det en hon??) är en av Lillys farfars första leksaker. Vad ska vi nu kalla denna giraff? Hjälp oss gärna! Ser inte giraffen ut lite som Bambi på hal is ;) Visst ser det lite skakigt ut på benen. Ungefär så ser också Lilly ut nu. Lite skakigt försöker hon ta sina första steg utan att vi håller henne. Hon vill nu försöka gå alldeles själv och stapplar fram tre-fyra steg innan hon sätter sig lite försiktigt ned igen.


Den kanske kunde heta Bambi?

fredag 17 juni 2011

Från zombie till sessa

Igår när min brorsdotter slutade nian hade jag den stora äran att få sminka henne. Man blir allt lite varm i hjärtat, läs mallig ;) när ens syskonbarn ber sin faster om hjälp med sådant. Då kanske man inte helt är "tant" i hennes ögon än fast att jag nästa är tjugo år äldre :) Håret gjorde hon hos en frisör och sedan förvandlade jag hennes svartmålade zombieögon till glittrande prinsessögon. Det var inte svårt vill jag lova.
En zombie som både badat i fontän och åkt hövagn.
Här är vagnen med zombies. De andra klasserna föreställde gudar, plugghästar, indianer m.m.
Zombiesminket är borta och hon har haft en lugn stund hos frissan.
Ögonskuggan är lagd. Från sotgrått till glittergrönt.
Ett leende krävs ju för att få rougen på rätt ställe ;)
Allt klart! Kvällen och livet väntar.
Prinsessan redo för avslutningsfesten.
Till en "bal på slottet" åker man ju fint. Här den ena tjusiga bilen efter den andra.
Våran sessa åkte Caddilac.

torsdag 16 juni 2011

Kräftgång i turkos

Lilly hos mormor o morfar. Iklädd sin härliga Villervalla-klänning som mormor köpt till henne. Till detta hade hon turkos tajts och turkos solhatt. Ögonen blev nästan turkos också.
Helt plötsligt har det vanliga krypandet ändrats till någon slags kräftgång. På alla fyra och på sniskan. Tydligen är det ett led i hur upprätt människan rör sig. Jag läste det i en bok hemma som jag inte minns titeln på i skrivande stund. Och vi är inte heller hemma nu så jag kan kolla. Lilly och jag är nämligen två dagar hos mina föräldrar. Det är verkligen skönt att slippa tänka på vardagsbestyren ibland, dessutom får jag ju lite barnpassning också. Härligt det! Idag har pappa och Lilly jagat varandra i kräftgång. Det ser ganska skoj ut måste jag säga. Vi har också varit på stan och kollat när min brorsdotter gick ur nian. De åkte balvagn efter traktor på stan på dagen och gick på avslutningsfest på stadshotellet på kvällen. Så fina så fina de är de där vuxna ungdomarna. Det roligaste av allt var att min brorsdotter frågade om faster kunde hjälpa till med sminket efter att hon kom från frissan med otroligt fin håruppsättning. Vilken lite donna det blev, så fin! Jag hoppas hon ger mig tillåtelse att visa några bilder här sen.
Kräftgång över balkongtröskeln.
- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 15 juni 2011

Klädkris

Blus från Hunky Dory (ej årets kollektion). Vitt linne "Linda lace top" från Tommy Hilfiger.


Ibland känns det som om inget av det som finns i garderoben passar; passar i storlek, passar för det avsedda tillfället och passar humöret. Fast att garderoben är överbelamrad av kläder finns inget som känns rätt. Det är väl det som är problemet, att den är överbelamrad. Jag har lovat mig själv att göra en rejäl rensning av sådant som inte används eller som inte passar.

Imorgon ska jag och Lilly besöka min brorsdotter som slutar nian. Helst vill jag ha en sommarklänning på mig, men min favorit är i tvätten och för övrigt så har jag bara ett sug av att köpa en ny fin sommarklänning och därför känns inget annat bra just idag.

Kanske kunde blusen från Hunky Dory och linnet med spetskant från Tommy Hilfiger passa. Men konstig nog så tar det emot att använda kläder som jag hade som gravid, även om det inte är gravidkläder i sig. Jaja, man ska vara glad att man slipper gå naken i alla fall.

tisdag 14 juni 2011

Adjö klöver

En gräsmatta full av klöver. Förhoppningsvis endast i tre veckor till...
De senaste veckorna har vår gräsmatta nästan blivit en klövermatta på sina håll. Vi har mycket grodblad och annat ogräs också tyvärr. Vi anlade gräsmattan förra året och jag hade hoppats på att mycket av ogräset som kom med jorden var ettårigt. Kanske, kanske inte. Hur som helst har vi massor av ogräs även i år. Kvinnan jag pratade med på Granngården sa att klöver är luftburet, så det kan ju ha kommit till mer i år. Både kvinnan på Granngården och i många forum (bland andra Olle Bergs hemsida om gräs) kan man läsa att Stroller Plus T-Kombi är det enda ogräsmedlet som faktiskt tar bort just vitklöver. Tyvärr kostar det GRÄSligt mycket (lånar den vitsen Therese, hihi). Kvinnan på Granngården sa att de passar väl på för att dom vet att de får sälja. Så sant, så sant. Nu hoppas jag innerligt att ogräset försvinner snart. Maskrosor kan man ju faktiskt ta upp men klöver; det är inte kul att ligga på knä och repa detta trådnät till rötter. Håll nu tummarna snälla ni! Har du erfarenhet av Stroller Plus T-Kombi? Hur har du blivit av med klöver?
Före ogräsbekämpningen.

Liten bebis, stor mage

Stor mage behöver lugn och energi, här med jordgubbar och magasin.
Det är något speciellt att träffa nyfödda bebisar och gravida vänner efter att man själv fått barn. I veckan har jag träffat både en liten bebis och en stor mage. Den stora magen ska leverera på torsdag om det blir enligt beräknat förlossningsdatum. De där allra sista dagarna innan förlossningen måste man ju se till att vara utvilad och ha välfylld energibank. Till min vän tog jag med mig ett fång rosor, nya Amelia Baby och jordgubbar. Med detta borde hon få både lite energi och lite lugn. Nu väntar jag med spänning på att denna lilla bebis ska komma till världen.

måndag 13 juni 2011

Glömda dagar

Lilly skriver:
Min mamma är bra tokig och glömsk. Hon har både glömt att fira bloggen som fyllde 1 år den 8 juni och även jag som fyllde 11 månader den 3 juni. Kanske kan det bero på att jag håller både mamma och pappa vakna om nätterna nu. Det verkar som om dom blir lite sega av detta. Hm, jag tror faktiskt att de tänker börja med någon slags "sov-metod" snart. Vi får väl se hur det går. Jag vill ju så gärna krama mamma hela nätterna. Eller inte hela men en stund i alla fall. Jag vill ju att hon ska komma och krama mig varje gång jag vaknar. Och för att få dom att vakna på nätterna måste jag ju skrika ganska högt, annars hör dom ju inte mig i mitt rum.
Ta kort kommer mamma ihåg i alla fall, så såhär såg jag ut på min 11-månadersdag. Jag försökte verkligen att visa alla mina tänder men den sjunde lyckades hon inte fånga på bild. Men den finns där. På höger sida om mina framtänder där uppe. Och snart är den åttonde påväg också.
Förutom att jag har fått fler tänder så har jag lärt mig att gå omkring ganska bra. Inte själv men när jag håller i gåvagnen eller i mammas händer kan jag gå riktigt bra. Jag har bra balans och ramlar sällan. Kanske beror på att jag är lite feg också. Jag böjer mjukt på knäna och sätter mig när jag känner att det blir ostadigt. Eller när mamma trilskas med att släppa min ena hand, då vill jag också sätta mig helst. Men hon ger sig inte. Verkar som hon vill att jag ska gå snart. Jag kan ju gå själv utmed väggarna. Räcker inte det.
Jag kan säga några saker som lampa (fast mamma tycker det låter som bampa). Mamma säger jag fint och pappa säger jag när jag känner för det. När mamma frågar om jag vill ha mat så smackar jag med munnen. Jag vet att gräsklipparen heter Agnus och jag kan mina leksaker. Jag vet precis vad mamma menar när hon ber mig hämta bland annat pippifågeln och dockan Julia. När det ringer på dörren så vinkar jag. Vinkar gör jag även när någon säger hej och hej då. Telefonen vet jag att man ska ha mot örat och ibland säger jag pappa när det ringer för han brukar ringa nästan varje dag från jobbet och fråga hur vi mår. Jo jag måste ju berätta att jag vet var min mage sitter, ibland lyfter jag till och med på tröjan och visar när någon frågar.

fredag 10 juni 2011

Snurra, peka, skruva

En tjej som verkligen gillar att snurra i fåtöljen. Det verkar inte som hon fått sin mors anlag för illamående...


Idag har vi inte varit utanför dörren. Dels för att det har ösregnat hela dagen men mest för att vi hade glömt barnvagnen utomhus i natt vilket betyder att den var genomblöt på morgonen när jag upptäckte detta. Båda tjejerna var ganska trötta idag så att var inomhus var inte direkt någon uppoffring. Vi gick båda i pyjamas ända till lunch och vi tog båda en tupplur på 1,5 timme på förmiddagen. Så skönt!
Men efter det har vi gjort en massa saker tillsammans. Saker som att gå omkring (vilket innebär att jag för tillfället helst ska bära på Lilly) och peka på allt möjligt. Peka på lampan, gräsklipparen, näsan, magen och annat. Pekfingret är framme hundrasjuttioelva gånger om dagen nu, så sött.
Vi brukar också leka med locket till matburken i samband med måltiden. Lilly försöker att sätta fast och ta bort det med bättre och sämre resultat. Kladdigt blir det, men det är ju tydligen bara bra att barnen får kladda lite. Lilly snurrar också gärna i fåtöljen och skrattar högt när jag säger "Titt-ut" till henne efter ett varv. Vi har läst böcker om Alfons, Molly och Max. Och vi har gjort bakåtkullerbytta i mitt knä sådär trettio gånger. Härlig dag med andra ord. Vad har du gjort?

Det lilla pekfingret syns alltsom oftast såhär nu för tiden.


Här vet jag inte vad vi satt och tittade på men jag lade in bilden för frisyrens skull. Maken kommenterade att hon fått mitt hår. Jag har nämligen också en virvel där Lillys hår står rakt upp. Då var jag snabb att säga: "Det var väl tur", för maken har nämligen inte så vidare värst mycket till hår, inte på huvudet i alla fall.


Skruva på och skruva av. Här äter Lilly mellanmål. 

Kalasklänning


Fina Lova i sin underbara klänning. (Foto: Sara Landstedt på Day Fotografi för Sofia på bloggen Lova Majken Beijer)

Lova som var med på barnkalaset i onsdags hade en sådan underbar kalasklänning. Färgen var blek petrolgrön och tyget var tyll. Så ljuv, så underbar att jag var tvungen att fråga Lovas mamma var man kunde köpa sådana där godbitar till sin dotter. Märket heter Pomp De Lux och är danskt. Jag har hört talas om det tidigare men inte sett kläderna. Jag hade dessutom sådan tur att webshoppen säljer ut de kläderna som finns kvar i sommarkollektionen till halva priset. Självfallet har klickat hem en till Lilly. Om du också vill fynda fina kläder till fina priser hittar du deras hemsida HÄR.
Lova har en egen blogg, besök henne gärna HÄR.

torsdag 9 juni 2011

"klöverblomma"

"Klöverblomma", som jag kallar den.
När jag precis hade flyttat hemifrån minns jag att jag hade sådan här "klöverblommor". Idag när Lilly och jag strosade i en butik i närheten hittade jag dessa och kunde inte motstå att köpa. Blommorna är små vita och bladen är som stora klöver liksom. Vet du kanske vad den heter?

Tankar varma dagar

Varma dagar som idag kan jag inte låta bli att tänka på efter den där fina lilla dammen som jag såg på Nyströms Trädgård för ett tag sedan. Tänka att kunna svalka fötterna i den där pölen en dag som idag.
Glass kan jag heller inte låta bli att tänka på. Men jag har tyvärr ätit alltför mycket glass den senaste tiden så idag har jag gjort ett försök till "smal-glass". Det är än så länge ett experiment och jag vet inte hur det blir men det ska bli spännande att prova. Även Lilly gillar Proviva Mango så kanske kan detta bli en svalkande glass även för henne i sommar.
Proviva mango som fryses in i glasspinneform.
Fina lilla dammen som jag vill ha i trädgården, cirka en meter i diameter.

onsdag 8 juni 2011

Kalasande för fem

Flaggspelet som jag gjorde till Lillys dop kom till användning igen på kalaset. 60 vimplar slingrade sig genom hall, kök och vardagsrum.
Idag hade jag och mina vänner genom Öppna förskolan barnkalas för fem av våra småttingar hemma hos oss. Det skulle ju bli ganska hektiskt att gå på sisådär tio-femton barnkalas inom loppet av några månader så därför har vi slagit samman till några kalas. Kul och praktiskt. Idag firar vi fem barn; Hugo, Elvira, Linus, Olivia och Lilly. Maj-, juni- och julibarn. Dagen bjöd på värme och växlande sol, hemgjorda hamburgare med mangodressing, skratt och gråt, presenter i massor och även andra överraskningar. Till exempel hittade vi ett getingbo under grillbordet och jag säger då det, det var tur kompisen Henrys pappa S var med för annars hade vi fått steka hamburgarna. S hade ett mycket effektivt sätt att ta bort boet och döda getingarna - håll en tänd tändsticka nära boet och spraya med hårspray i riktning mot boet. Värsta lågan och getingarna dog på stört. Boet brann också upp. Se dock till att ni är på en flamsäker ytan. Och, ni gör det på egen risk. Till slut fick vi i alla fall äta grillade hamburgare.
Tjejerna hänger vid gåstolen medans mammorna fixar inför kalaset. Fr. v. Olivia, Lilly och Elvira.
Inte varje dag man gör 20 stycken 130-grammare.
Precis vid ankomsten blev ett barn ledset. Skratt smittar men likaså gråt. Bilden är tagen när alla barnen i bild mer eller mindre gråter ikapp. Mammorna skrattar ikapp.
Varken Lilly eller Elvira verkar förstå att man ska sitta med huvudet upp och fötterna ned i en barnstol. (Foto: Sofia på bloggen Lova Majken Beijer)
Två födelsedagsbarn som redan fyllt ett år; Olivia och Hugo.
Julikillen Linus som redan går som en kung.
Presentöppning på gräsmattan, presenter fina som karameller. Oj vad mycket fint alla fem barnen fick!