torsdag 10 mars 2011

Kycklingburgare med mangodressing

Kycklingburgare med mangodressing.
Igår hade jag min vän Matilda på besök och jag bjöd henne på kycklingburgare med mangodressing från Linas Matkasse. Matilda träffade jag på ett nog inte så vanligt sätt/ställe. I löparspåret. Vi sprang hack i häl på varann började prata när den ena av oss skulle springa förbi, men istället tog vi sällskap och blev sedan stående att prata en lång stund. Vi märkte att världen var bra liten då vi kom fram till att det datasystemet som jag var med och utvecklade arbetade Matilda dagligen med. Vilket sammanträffande va. Jag är väldigt glad att det regnade den dagen för det var nog tack vara regnet som vi började prata med varann. Har du någon rolig historia hur du träffat någon vän? Maten smakade jättegott men ännu godare var Ben & Jerry-glassen som Matilda hade med sig, en ny smak som heter Fairly Nuts. Karamellglass laddade med rejäla bitar av kanderade nötter och virvlar av krämig kolasås. Det ni, det måste smakas! Recepet på kycklingburkare med klyftad sötpotatis:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala 600 gram sötpotatis och skär i klyftor. Skär 200 gram potatis med skal i klyftor men något mindre bitar än sötpotatisen (för att de ska bli färdiga samtidigt). Lägg på en plåt eller ugnsfast form, ringla över lite salt och olja. Stek i ugnen i 20-25 minuter.
  3. Finstrimla 140 gram bacon och stek i en panna utan matfett.
  4. Häll 1 burk sesamfrön på en tallrik.
  5. Blanda 500 gram kycklingfärs (väl tinad) och färdigstekt bacon med 2 krm svartpeppar och 2 krm salt. Forma fyra stora burgare, cirka 10 cm i diameter och vänd dem i sesamfrön.
  6. Stek burgarna på medelstark värme i olja i cirka 3 minuter per sida. Sänk värmen, lägg på ett lock och stek ytterligare 5-6 minuter. Kycklingen är klar när kycklingköttet är vitt och fast. Tänk på att baconet redan är genomstekt fast att det är rött.
  7. Blanda en dressing av 2 dl turkisk yoghurt och 1 dl mango chutney. Skala en bit ingefära och finriv tills du har 1 msk. Blanda samman.
  8. Skiva 2 tomater, 1/2 gurka, 1/2 rödlök och bryt blad av romansallad. Servera med Frisco hamburgerbröd och den ugnssteta potatisen.
Enkel dressing gjord på turkisk yoghurt, mango chutney och färsk riven ingefära.
Kycklingburgaren i sesampanering.

4 kommentarer:

  1. Kan verkligen rekommendera kycklingburgaren. Den var jättegod! Tack för en trevlig kväll. /Matilda

    SvaraRadera
  2. Här sitter jag och beundrar dina bilder på hamburgare och sås :-)

    Ha en fin kväll

    SvaraRadera
  3. Mmm, ser väldigt gott ut. Tack för receptet Linda! :)

    Njut av helgen och ta hand om er.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  4. Mums vad gott det ser ut! jag har aldrig ätit mangodressing men det lät ju superenkelt, måste testa snart :D

    Hoppas att du haft en skön helg!
    Stor kram
    marie

    SvaraRadera