onsdag 26 oktober 2011

Höstvindar och klädstorlekar




























Tyvärr hann inte vipporna slå ut ordentligt innan hösten tog gräset. Kanske fick de lite för lite vatten den sista tiden också. Men visset gräs gör sig fint när vintern kommer.


Trädgården har nu helt ändrat färg. Gräset i krukorna är bronsfärgat. Den vanligtvis blodröda japanska lönnen är nu mer än eldröd. En helt fantastisk syn. Vindarna var kraftiga idag så vi får väl se hur länge bladen sitter kvar. Med sådana höstvindar som det var idag fick Lilly inviga sin skaloverall från Polarn & Pyret som vi köpte på rea i somras. Jag har varit så nöjd med köpet ända fram tills idag. Jag tror jag blir galen på det där med klädstorlekar till barn...

Hur svårt skulle det egentligen vara att införa någon slags standardisering i mått på barnkläder?? Ja menar, barnen mäts ju trots allt i centimeter. Varför ska storleken behöva skilja sig så mellan olika klädmärken?? Självklart får man köpa en storlek större om man har ett kraftigare barn eller en storlek mindre om man har ett tunnare barn, men generellt tycker jag det är alltför stor skillnad på klädstorlekarna idag. Min dotter som snart är 16 månader använder nu kläder både i storlek 74, 80 och 86. Enligt många butiker motsvarar strl 74 6-9 månader, strl 80 9-12 månader och strl 86 1-1,5 år. Inte är min dotter 6 månader längre, men hon kan ändå ha vissa kläder i storlek 74. Visst är det en djungel.

Något annat djupt och filosofiskt jag funderat över är varför det står just "9-12 mån". 9 TILL 12 månader. Vad menas med det?? Ska barnen kunna ha denna storlek när dom är just mellan nio och tolv månader?? Så tolkade jag det när jag var nybliven förälder. Men det har jag fått tänka om på för när jag handlar till Lilly kan hon inte börja använda dessa kläder förrän den sista siffran. Tanken är kanske att man ska läsa det som att man kan BÖRJA använda dom då någon gång. Tycker ni förresten det är enklare med de märken som bara skriver ex.v "9 M"?? Vad menas då?? Man kan ju inte bara använda kläderna när barnen är precis 9 månader ;) Ni förstår att jag överdriver det hela lite nu va?! Men som sagt, hur svårt kan det vara?

Hur stora barnen är vid en viss månad är ju så individuellt så varför heter klädstorlekarna ens något men månader?? Längden är ju alltid längden, varför inte bara låta storleken avspegla längden. Sen kanske vissa klädmärken är ledigare i formen och passar fylliga barn bättre medan vissa klädmärken är mer slimmade och passar tunnare barn bättre. Lite spelrum måste det väl finnas för klädmärkena för att kunna göra "sin" stil liksom.

Hur som helst. I somras på rean passade vi på att köpa en skaloverall. Eftersom jag då vet med mig att Polarn & Pyret är stora i sina storlekar och att jag därför får tänka att Lilly använder en viss storlek när hon uppnått den sista månadsangivelsen, räknade vi ut att hon kommer vara ca 1,5 år när vintern kommer. Så storlek 86 (1-1,5 år) tänkte jag skulle passa fint. Nu är hon som sagt "bara" 16 månader och har alltså två månader kvar. Men hörrni, ska man behöva gå med grenen nere vid anklarna och ha 10-15 cm byxben vikta inåt och ärmarna snurrade tre varv?! Inte skulle jag vilja krångla mig fram på det sättet i alla fall. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Jag tyckte jag gjorde ett kap på rean men ikväll åkte jag iväg och köpte ytterligare en overall istället. Så var det med det reafyndet.

















Stegen blir korta med grenen nere vid anklarna...





















Väl inne igen dansas det hej vilt när hon äntligen kunde röra fritt på benen. Här i mörklila body från HTKF i storlek 12M.

8 kommentarer:

  1. :) Söt hon är Lilly. Men det verkar nästan som hon kommer kunna ha skaloverallen, antingen till våren, eller rent av nästa höst?
    Och jag kan inte göra annat än att hålla med ang storlekarna... Jag har omvänt problem, jag sätter storlek 5-6 år på min 3 åring...

    SvaraRadera
  2. Håller fullständigt med dig angående storlekar på barnkläder. Det är verkligen inte lätt att hitta rätt bland olika märken och storlekar. Lilltjejen som är 7 månader drar storlek 68 - 74 och i vissa fall 80! Och då är hon ändå mycket mindre än vad storebrorsan var vid samma ålder. Det blir svårt att ärva hans ytterplagg trots att de är födda på våren båda två och därför borde vara ungefär lika stora vid samma tidpunkt på året. Hm?!?

    SvaraRadera
  3. Ja det där med kläder är helt galet. Det är ju inte så att jag kan ta med alla tjejerna och prova i affären.....
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  4. Ja det där med kläder är helt galet. Det är ju inte så att jag kan ta med alla tjejerna och prova i affären.....
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  5. Hej Linda!!! Tack för dina söta kommentarer på min sida!!!
    Gräset du har fotat är jättevackert trots att det inte är grönt tycker jag.....men ännu sötare är bilderna på din gulliga dotter!!!!!! Ja visst är det kul med Henricks webshop, hoppas det går bra för honom !!!Ha det så gott/Kram EvaMarie

    SvaraRadera
  6. Perfekt med skaloverllen o den kommer sitta som smäck snart:) så fin din prinsessa var i bodyn med! Här hemma är de ett av våra favomärken, så mycket fint till våra små änglar:) ha en fin kväll! KRAM

    Sv: O klart du ska vara med o tävla om de finna underbara priset ;)

    SvaraRadera
  7. Svårt det där med storlekarna, varierar så mkt. Och många kläder har sedan stlk i år 4,5,6 - det är supersvårt , det varierar ju från barn till barn .... Polarn är genrellt stora i storleken tycker jag.
    Skaloverallen kan du spara till nästa år :)

    SvaraRadera
  8. Jag håller med, min son är också 16 månader och har också några plagg i 74 men framförallt både 80 och 86 och ska man tänka framåt i tiden får man jättesvårt eftersom man inte har en aning om vilken storlek han har då.... Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    SvaraRadera