måndag 20 juni 2011

Sy din fuskhiss

En enkel gardin att sy som ser mer kompicerad ut än vad den är.


 Vill du sy en fuskhissgardin? Här kommer en enkel beskrivning på en enkel gardin.
1. Börja med att mäta hur bred den färdiga gardinen ska vara.
2. Öka måttet med 4 eller 6 cm beroende på hur breda sömmar du vill ha (1 cm bred eller 1,5 cm bred till din dubbla fåll, det är en smaksak).
3. Pressa tygets kortsidor till den önskade bredden på fållen. Jag pressar alltid innan jag syr eftersom jag tycker det underlättar att få raka snygga sömmar. Jag pressar hela gardinen färdig innan jag ens börjar sy.
4. Bestäm nu hur många fuskveck du vill ha samt hur höga de ska vara. Börja pressa veck för veck. Som sagt, se till att gardinen är rak och snygg i vecken INNAN du börjar sy.
5. Planera hur du ska sy fast vecken för att undvika synliga sömmar från framsidan.
6. Jag har här bestämt mig för att ha tre lagda veck på gardinen och alla veck ska se lika höga ut från framsidan.


7. På baksidan kan man se att jag syr fast vecken med 3 centimeters förskjutning. Då kommer det översta vecket att täcka den andra sömmen. Det andra vecket kommer att täcka den tredje sömmen. Det tredje vecket är ju egentligen bara som en vanlig fåll fast att jag döljer sömmen under det andra vecket.
8. Här från sidan kan man se hur vecken täcker sömmarna.9. Här kan man se att vecken egentligen är olika höga men från framsidan ser de lika höga ut. Det låter kanske trixigt och de var minsann lite trixigt att beskriva i ord, men eftersom det inte är så många veck som man brukar göra så blir det heller inte så komplicerat när du väl börjar vika och pressa tyget.10. När sidosömmarna och vecken är färdiga är det dags att bestämma kappans totala höjd. Gör en fåll i överkant genom att vika tyget dubbelt. Sy där fast kardborrebandet.


11. Det smidigaste är att använda en stång med redan fastsatt kardborre. Stången går att köpa måttbeställd i din tygaffär. Se nu till att tyget fästes helt slätt på stången.

5 kommentarer:

 1. VIlket underbart tips!!!!! Undrar om jag klarar av det där.. Hummmm... Nja kanske inte kanske nej det är kört!! Men sjukligt inspirerad blev ju nu. Tack gumman!! Kram

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Oj vad duktig du är som syr själv! Jag har ju en symaskin men vi är inte alls kompisar och den sista som använde den var faktsikt maken. Skämmigt att han är duktigare än mig.. ;-) Han lagade sina byxor som gått sönder.

  Vad roligt att Lilly också börjat gå! Det kommer att lossna för henne över en dag ska du se :-) Så blev det med Nelia och nu går och går hon hela tiden. Man har inte riktigt vant sig vid att se henne gå så ibland blir man förvånad då hon kommer gåendes in i tex badrummet. Det är så roligt både för lilla gumman och för oss för hon hittar på så roliga saker :-)
  Tack för dina superfina kommentarer hos mig. Blir så glad då du varit inne, själv hinner jag ingenting känns det som. Vi åker till fjället nu på torsdag och blir borta mer än en vecka. Vi ska slåss med myggen, knotten och hjälpa morfar bygga ett garage.

  Hur går det med Lilly och sömnen? Nelia somnar efter att hon ammat. Med tutten i munnen brevid mig i dubbelsängen sen lägger jag henne i spjälisen. Det händer också att hon somnar själv i spjälisen.

  Stor kram till dig och Lilly och tack för födelsedagshälsningen!

  / Sara och Nelia

  SvaraRadera
 3. Vilken bra beskrivning!!! Ska läggas på minnet. Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
 4. Vad fint resultatet blev och beskrivningen var ju tydlig och det såg relativt lätt ut att göra.

  SvaraRadera
 5. verkilgen en kanon fin beskrivning nu vart jag så sugen på att sy idag :) Fin var den med .
  Fin blogg med :)

  SvaraRadera