måndag 19 december 2011

Att ha starka julgodisminnen






Mitt starkaste julgodisminne från barndomen är min mosters marknadskarameller. Direkt när Annandagen var till ända längtade jag redan till nästa år och nya karameller. Nu när familjerna vuxit på sina håll träffar vi inte pyssle-moster (som virkar väskor och bakar supergod påsktårta) på annandagen längre, men godiset minns jag som igår. De senaste åren är det min svägerska som bakat dessa godingar. I år tyckte jag det var dags för mig. Mmmm säger jag bara och uttrycker en stor varning; de är grymt goda och grymt kalorikrika.

6 1/2 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
125 g kokosfett
1 3/4 dl vatten
5 dl socker


Blanda vetemjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker. Smält kokosfett och blanda i vatten och socker i grytan. Häll vätskan över de torra ingredienserna och rör om snabbt och noga. Alltså snabbt för att det stelnar fort, och noga för att du ska bli av med mjölklumpar. Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en kvadratisk form med löstagbara kanter för att få lite höjd på godisbitarna. Låt kallna och skär i bitar. 



2 kommentarer:

  1. Mmm så gott, ha en fin dag kram

    SvaraRadera
  2. Visst är de goda :-). Jag bakade dem oxå.
    Tips - jag använder elvispen när jag blandar de torra varorna först, och även när jag häller i vätskan. Då går det snabbt och lätt att få ihop smeten.
    Kram Ywonne

    SvaraRadera