torsdag 20 oktober 2011

Knasig placering bevisad

Luckan Straight från HTH. En fantastiskt fin bild från köksleverantören. Tyvärr har vi inte lika mycket rymd i vårt kök. (Bild: www.hth.se)


När vi flyttade in i vårt hus rev vi ut det befintliga köket och satte in ett nytt från HTH. Vi ändrade planlösningen enligt önskemål som vi hade; att ha diskhon vi ett fönster var något som stod högt på min lista, jag ville också att spisen fläkten skulle vara det som liksom väcker intresset när man kliver in i rummet. Båda dessa krav lyckades vi uppfylla bra. Jag är verkligen nöjd med vårt kök men det finns två saker som jag gärna hade gjort annorlunda om jag hade ändrat det idag. Det ena är p.g.a. utseende/underhåll och det andra av säkerhetsskäl. 

Det som jag skulle gjort annorlunda idag för att minska underhållet är att välja inbyggd kyl och frys istället för rostfritt. Man får verkligen torka fingeravtryck hur noga man än är och fingeravtrycken kommer inte bara från barn kan jag lova.

Det jag skulle ändrat på av säkerhetsskäl att mikrovågsugnens/extraugnens placering. Att ha den vanliga ugnen placerad i bänkhöjd är jag hur nöjd som helst med då det är smidig att ha den i arbetshöjd och det är lättare att hålla små barn ifrån en varm ugnslucka. Men att placera mikron/extraugnen ovanpå ugnen är något jag i efterhand har funderat mycket över varför vi gjorde. Det liksom bara blev så. Varje gång jag fäller ned luckan för att ställa i något tänker jag på hur bökigt det är att lyfta ex.v. en full kopp sådär högt. Ännu bökigare blir det när man bär ett barn på andra armen. Och varje gång jag fäller ned luckan får jag en otäck bild på näthinnan att den ska träffa min dotter eller mig själv i ansikten. Just idag fick jag allt detta bevisat för mig då jag fick en kopp varm choklad rakt i ansiktet... Som tur var det jag, inte min dotter. Henne hade jag minuten innan satt i sin matstol. Jag skulle helt enkelt bara ta ut en kopp med varm choklad. Koppen var ganska full. För full. Vilket gjorde att muggen (utan öra) i sig blev varm. Reflexmässigt ryckte jag till med handen. Koppen välte. Och ni kan nog förstå hur det blev när allt detta skedde i ansiktshöjd. 

Jag blev helt skräckslagen och stod helt stilla några sekunder för att känna efter. Fick för mig att huden skulle börja krulla sig. Kände hur det sved och brände. Choklad över halva mig och halva köket. Hela mikron, ugnen, skafferiskåpet, kylen, frysen och Lillys lilla spis. Resten hamnade på min morgonrock och på golvet. Båda tjejerna fick avbryta frukosten och istället ta en dusch. Efter några lager med aloe vera ser jag faktiskt helt normal ut. Jag är så glad att chokladen inte var några grader varmare.

Så hör Ni. Om ni ska renovera ert kök råder jag er till att placera ugn och mikro bredvid varandra istället för ovanför varandra. Fundera i alla fall en gång extra på detta innan ni bestämmer er. Det är inte bara säkrare utan dessutom stiligare tycker jag. Se så elegant det ser ut.





















Säker och stilig placering av ugn och mikro/extraugn. (Bild: www.hth.se)




Precis såhär knasig placering har vi på vår mikro/extraugn. (Bild: www.hth.se)

6 kommentarer:

  1. Aj aj aj, jag hoppas att det gick bra för dig. Vilken tur att du satt dottern i stolen innan.

    SvaraRadera
  2. Usch! Vad otäckt och ont det låter! Tur att chokladen inte var varmare. Önskar dig en fin helg!

    SvaraRadera
  3. Fy vad otäckt! Vilken tur att det gick bra trots allt! Vi kommer ha micron över ugnen men de är ju placerade nästan längst in i hörnet på köket och luckorna öppnas mot hörnet, så jag hoppas att vi slipper olyckor! Kram

    SvaraRadera
  4. Ja det är nog smidigare med en sån mikro där luckan öppnas åt sidan, särskilt om den sitter högt. Vår mikro är också en varmluftsugn och därför är den nog konstruerad så att luckan öppnas nedåt som en vanlig ugn tror jag.
    Ska bli skoj att se ert nya kök! Kram

    SvaraRadera
  5. Man lär sig av misstagen. Vi blåste också ut vårat kök och satte in nytt. det jag ångrar är valet av köksbänk. Färgen är svart och den ångrar jag inte. Men vi valde matt och det ångrar jag. Oerhört svårt att hålla ren och fin och snygg.

    Ha en fin kväll

    SvaraRadera