lördag 16 juli 2011

Maffig fondant

Chokladfondant, kvällens efterrätt.
Besöket på Ica Maxi idag resulterade bland annat i en ny bok, en bok om choklad. Mmmmm. Boken heter "Choklad - förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk". Redan i butiken fastnade jag för en chokladfondant som fick bli kvällens efterrätt. Och att boken bara kostade 39:90 gjorde den också till ett lätt byte. Chokladfondanten var verkligen mumsigt mörk. Nästan i maffigaste laget eftersom jag var tvungen att lämna en liten bit. Det hör inte till vanligheterna, eller hur ni som känner mig? Fast jag vill ändå ge den ett gott betyg. Jag kommer garanterat göra om den. Vill du prova? Här kommer receptet till 4 personer.
  1. Smält 125 gr mörk choklad och 100 gr osaltat smör tillsammans.
  2. 3 ägg och 2 äggulor vispas tillsammans med 1/2 dl socker tills det blir luftigt.
  3. Rör ned chokladsmöret i smeten.
  4. Vänd ned 2 msk siktad kakao och 3 msk siktat vetemjöl.
  5. Smöra och mjöla fyra portionsformar.
  6. Häll smeten i formarna och grädda i 190 grader till ytorna precis torkat, ca 5-8 minuter.
  7. Stjälp upp på tallrik och servera direkt med glass.
Förberedelser: En fondant serveras varm och smeten ska rinna ut på tallriken när man sätter gaffeln i den. Man kan förbereda efterrätten upp till ett dygn i förväg, förvara den då i portionsformar i kylen.

7 kommentarer:

  1. Mums vad gott! Jag har aldrig riktigt lyckats med fondant men nu ska jag testa ditt recept för den ser ju perfekt ut :D

    Tack för kommentaren inne hos mig om fotot. Jag blir oftast inte alls bra på kort så jag får passa på att lägga ut när man ser ok ut.

    Gillade omröstningen, klickade i vad jag gillade mest....men det är inte så lätt ändå för en del av det man gillar är just variationen och överraskningen när man tittar in :D

    Hoppas att det som var lite jobbigt nu lättat och att du kan ha lite sommarro. det behöver man för att vara stark när det sen behövs.

    Kram och ha det fint!
    Och GRATTIS i efterskott. Heja födelsedagar, det är så mysigt att fira.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Grattis i efterskott :)

    Det där ser mumsigt ut :)

    Jag är ingen hejare på att baka, men äter gärna när det bjuds :)

    Skorna är av märket carina bardun... om det säger dig nåt, jag har ingen aning om vad det är men det är svensk tillverkning...

    Tack för dina kommentarer hos mig blir lika glad varje gång :)

    Kram

    SvaraRadera
  3. Oj, oj, oj sååå gott det ser ut!

    SvaraRadera
  4. Ser riktigt maffigt gott ut. Ska testas vid tillfälle- ha en skön söndagskväll!

    SvaraRadera
  5. Åh herregud vad fin den blev. Måste pröva ditt recept.

    Kram

    SvaraRadera
  6. Vad gott! Jag älskar choklad... jobbar ju med det också så det här ska absolut testas!
    Irene

    SvaraRadera
  7. Oh hjälpes vad gott det ser ut. Måste se till att hinna provbaka före den 1 augusti då jag återgår till min inte-få-ont-i-lederna-diet.

    SvaraRadera