måndag 30 april 2012

KörsbärsblomsterFjolårets prydnadskörsbär blommar nu för första gången hos oss.


Familjen spenderade eftermiddagen i trädgården och Lillebror fick inviga sin cocoon (liggdel) till syskonvagnen. Han verkar behöva lite tid för att vänja sig vid att åka vagn; idag kräktes han rejält... Storasyster var heller ingen barnvagnsfantast som nyfödd. Det tog nog en månad innan hon vande sig men sen var vagnen hennes bästa vän. Tre-fyra timmars barnvagnspromenad om dagen i sju-åtta månader. Det är dock inget jag strävar efter nu.

Det var skönt att få njuta av lite sol i eftermiddag och samtidigt beskåda det vackert blommande prydnadskörsbärsträd (Prunus 'Accolade' om jag inte minns fel) som vi planterade i höstas som slog ut dagarna under min BB-vistelse.

Nu väntar jag på att maken ska komma in med nygrillat till en något sen middag. Ha en fin Valborg!!


Tack för fina Lillebrors-hälsningar

Lillebror sussar i sin underbara korg.


Vill bara kika in och tacka för era fina hälsningar! Jag har försökt besöka de flesta av er med egna bloggar för att tacka men tiden har inte riktigt räckt till på slutet. Dagarna går mest åt till Lillebror, storasyster, mat och sömn. Sedan stupar jag i säng vid niotiden på kvällen för att orka natten. Oj vad det känns längesedan man var i bebisbubblan även om det egentligen bara är ett år och tio månader sedan.

Jag gissar att det kommer vara lite låg aktivitet här på bloggen en tid framöver. Jag hinner tyvärr inte läsa allt intressant ni skriver om heller. Men tänk vad mycket fint jag har att läsa igen den dagen jag hinner. Sköt om er, så ses vi kanske med små korta inlägg framöver.


fredag 27 april 2012

Lillebror är hemma

 På ultraljudet i tisdags såg jag fötterna genom magen. Här är Lillebrors fötter på BB. 


Familjen har fått en lillebror. Idag har lillebror fått komma hem från BB. Vad söta ni är som kikat in här de senaste dagarna och skrivit fina kommentarer i förra inlägget. Visst hade ni rätt, vi har spenderat dagarna på förlossningen/BB. Sedan i onsdags eftermiddag.

När jag var hos min barnmorska i onsdags lunch fick jag istället för ytterligare hinnsvepning order om att åka in till förlossningen. Åk hem och hämta maken och väskan och lämna dottern hos barnvakten sade barnmorskan. Precis fem timmar senare föddes lillebror.

Med sina 52 cm och 3990 gram lurade han oss alla att tro att han var en liten krabat, men icke. Lillebror var till och med större än vad storasyster var vid födseln. Han mår fint vår kille.

onsdag 25 april 2012

En fot och en tisdag

Vår bebis fot igår kväll (40 + 4).


Igår var en lång dag. Natten mellan måndag till tisdag innehöll oavbruten hosta för vår dotter. Maken skötte om dottern och jag skötte om min mage som mest ville vara öm och stenhård. Trots min ställbara säng visste jag till slut inte hur jag skulle ligga. Huvudvärken kom med extra styrka, antagligen både på grund av obehaglig kroppställning men även oro över en sjuk dotter när jag när som helst ska föda. Lilly fick vara hemma från förskolan och maken fick vara hemma och vårda henne medan jag vårdade magen och huvudvärken.

Lillys läkarbesök på vårdcentralen visade ingen hög sänka eller så, så antagligen har hon bara ännu en virusinfektion i raden av flera sedan hon började förskolan. Ny hostmedicin, ipren, alvedon och näsdroppar och mycket soffmys ordinerades.

Jag försökte sova men trots flera citodon och vila mellan 12-17 ville inte huvudvärken ge sig, så vid sex på kvällen ringde jag förlossningen och fick åka in på kontroll. Efter CTG, blodtrycksmätning, urinprov, läkarundersökning, ultraljud (tillväxtmätning), blodtrycksmätning igen, blodprover och två timmars väntan på provsvaren och blodtrycksmätning igen fick jag åka hem vid midnatt.

Mitt blodtryck var högt men inga andra tecken på havandeskapsförgiftning som väl var. Efter nytt smärtstillande och några timmars vila var övertrycket lite lägre och läkaren trodde att det gått upp på grund av smärtan från huvudvärken. Men med tanke på blodtrycket tyckte läkaren ändå inte att det inte var till någon nackdel om bebisen tittar snart. Så en hinnsvepning gjordes också.

Idag ska min barnmorska kolla blodtrycket igen och efter det görs bedömning om om ny hinnsvepning eller igångsättning. Helst vill de att att förlossningen kommer igång av sig självt och de vore jag också tacksam för. Om det inte kommer igång av sig självt idag ska jag in på ny kontroll imorgon. Och då tyckte läkaren att vi skulle ta med BB-väskan och ordna barnvakt. Ja, det låter som det kan bli bebis snart.

Att min mage inte ökat i sf-mått de senaste veckorna var inget läkaren var bekymrad över efter att ha mätt bebisen igår. En krabat på 3600 - 3700 gram verkar bo där inne.


måndag 23 april 2012

Lyx eller budget - trädgårdsmöbler

Luxembourg från Fermob eller Roxö från Ikea. Ser ni vilka som är vilka? Se svaret längst ned.Några av bilderna ovan är från möbelserien Luxembourg från Fermob och några är från Ikeas Roxö. Jag gissar att Fermob skulle bli ledsna på mig om de läser min jämförelse men jag kan inte låta bli att se likheterna även om jag också ser att Fermobs möbler har mjukare former och därmed garanterat skönare sittkomfort. Ser ni likheterna eller ser ni mest skillnaderna?

Allt som oftast fastnar jag för "lyxet" och så även denna gång. Fermobs trädgårdsmöbler Luxembourg skulle gärna få pryda vår uteplats i morgonsolen. I svart tror jag. Vi får väl se. Med tanke på prisskillnaden kanske det blir "budget" som står på framsidan i slutändan ändå.

I kollaget ovan är följande möbler.
Översta raden från vänster: Luxembourg sittbänk 3300 kr, Roxö stol 200 kr, Luxembourg däckstol 3700 kr, Roxö däckstol 499 kr.
Nedersta raden från vänster: Luxembourg däckstol 3700 kr, Roxö däckstol 499 kr, Roxö stol 200 kr,  Roxö sittbänk 300 kr.

lördag 21 april 2012

Bäddat i korgen

Calle och Clara myser i korgen.

I väntan på bebisen får kaninerna mysa i moseskorgen. Direkt när jag såg den visste jag att en sådan ville jag ha till bebis nummer två. Tror det blir smidigt att kunna bära med sig korgen inomhus och även ut på altanen, plus att man kan välja att ställa korgen på stativet eller i exemplevis soffan. Lilly sov första tiden i en Leandervagga som var väldigt mysig den också, men som tyvärr tog lite för mycket plats i vårt sovrum. Moseskorgen är mindre och blir nog ännu mysigare för bebisen och även skönare för oss som inte har vaggan hängandes över fotändan på sängen, se här.

Mosekorgen kommer från Simpleworld och kan bland annat beställas på Bonti där jag köpte vår. 


Mailegkaninerna, Calle och Clara som de heter hos oss.

Mer eller mindre grått

Grått, grått eller grått. En av dom blir det.


Idag väljer vi färg på markisväven. Så ni inte tror att jag föder barn. Vi tog den stora tygkatalogen och gick ut i dagsljuset. Förvånansvärt snabbt kunde vi både bestämma oss och enas. Det ni. Som min vän Frida skrev häromdagen, som kommentar i detta inlägg, hade det lika väl kunnat ta hela sommaren för mig att bestämma mig för färg. Kanske har det nåt med förlossningen att göra. Att vi vill få iväg beställningen innan.

Sommaren när Lilly föddes var det 30-32 grader inomhus när hon var alldeles nyfödd. Som oerfaren förälder visste man ju inte hur man skulle underlätta för vår bebis. Överallt där vi läste om bebisar stod det att det var viktigt att de skulle sova i ett rum med 20 grader. I panik åkte maken och köpte en AC. Stort åbäke, galet dyr och som dessutom brummade så jag inte förstår att vi kunde ha den igång. Den är såld nu. Ingen mer sådan. Nu blir det markiser istället.

fredag 20 april 2012

Sticke i CabaréGarnet Cabaré i en ljuvlig sommaraprikos färg.Nu har jag gjort det igen. Påbörjat ett nytt handarbete innan jag avslutat mina tidigare. Men alltså, när man besöker Garnshopen Astrid kan man bara inte motstå att köpa med sig några garnnystan. Mamma och jag var där igår och som alltid kom vi ut med var sin kasse. Astrid är helt otrolig på att göra roliga modeller. Många mönster tillverkar hon själv men denna gång köpte jag garn till en tröja som hon stickat efter mönster i tidningen Made by Me.

Om du gillar att handarbeta är denna tidningen ett måste för Dig. Du kan beställa den här om du inte hittar den hos ditt tidningsombud. Den kostar 99 kr och kommer bara ut en gång på våren och en på hösten. Jag lovar dig att du kommer mötas av massor av fin inspiration!

Tröjan jag precis har påbörjat är en sådan som ni ser på butiksinnehavaren själv nedan. Och mönstret hittar ni i tidningen på sidan 135. Där är den dock stickad i tredubbelt gult ullgarn. Annars är det samma mönster och stickor. Nummer 20.
 
 
Till höger butiksinnehavaren själv i tröjan jag påbörjat. (Bild: den högra bilden http://astridknitting.se)

Liban-laddar

Rutigt golv, högt till tak, tvåmeters kristallkrona, röda mattan. Visst är det stiligt.


Jag fortsätter energiladda. Idag på ny lunchrestaurang med maken och libanesiska meza. Mmm, så gott. Och visst är lokalerna vackra?

Barnmorskebesöket igår gjorde mig inte så mycket klokare. Skulle ju gå på en extra mätning eftersom magen (sf-måttet) inte vuxit förra veckan på 10 dagar. Nu ytterligare en vecka senare fick den ena barnmorskan måttet till + 1 cm och den andra barnmorskan fick måttet till samma som förra veckan. 34 respektive 35 cm. Alltså, en centimeter hit eller dit och så kan det se så olika ut på kurvan. Att ha legat still på samma mått i flera veckor känns sådär. Men å andra sidan, vad kan hända nu fram tills bebisen ska komma ut. Jag har en ny tid för mätning nästa onsdag... Om inte bäbben kommit än vill säga. Tills dess fortsätter jag att äta gott.
Ostrulle, persiljesallad, hummus, persiljepirog, pommes, kött och libanbröd = proppmätt.

Fyrtio fullgångna veckorVad roligt att så många har röstat! Nu har enkäten stängt. Fyrtio fullgångna veckor är gjorda. Nu får vi vänta och se...

onsdag 18 april 2012

Tycke om tryck

Båtringad topp men trekvartsärm från H&M. Även en blårandig fick följa med hem.


Tryck på tröjor har jag svårt för. Hello Kitty, Musse, Bamse, Barba ni vet. Däremot kan jag tycka att andra tryck kan vara lite småroliga. Ibland. Men visst inser även jag att det kommer en tid när Lilly själv vill välja och då lär väl även hon gå med Hello Kitty på magen. Tills dess kan väl mamman få bestämma. Lilly var väldans nöjd även med dessa tjejer på magen och visade glatt för förskolefröken på morgonen idag. Gillar ni tryck på kläder?

Toppen med tryck är inte i den kraftigaste kvalitén men som dagiströja tycker jag den duger. Den kostar ju heller inte mer än några tjugolappar. Något som H&M imponerar med är deras bas-trikå i ekologisk bomull. Bra pris och bra kvalité som håller många tvättar. En långärmad vit sådan fick följa med hem till Lillys garderob. Likaså en klassisk tenniströja och några linnen.

Det finns bara en sak som maken handlar på H&M och det är deras "undertröjor" i ekologisk bomull, dessa. De håller formen bättre än vissa dyra märkesundertröjor och kostar bara en bråkdel. Testa!Randig kortärmad topp. Under en långärmad vit baströja i ekologisk bomull. Båda H&M.2-pack linne för ynka 59 kr.

tisdag 17 april 2012

Energiladdar för förlossningen


Inför förlossningen...


Det råkade visst följa med en smörgåstårtelängd hem från konditoriet. Skulle bara köpa fikabröd tills imorgon men kunde inte motstå denna goding. Är det detta som kallas att energiladda inför förlossningen tro.

Två dagar kvar till BF (beräknad förlossning). Men jag hoppas nog att det dröjer tills den nästa helg, 27/4 blir nog bra...

Nytt markisförsök

 Längtan efter en terrassmarkis.Tidigt ut på säsongen fundera vi åter igen på markiser. Fönstermarkiser och terrassmarkis. Vi startade tidigt även förra säsongen men fick aldrig tummen ur. Snyggt eller ej, nu har vi i alla fall kommit fram till att vi vill ha markiser för att få ned inomhustemperaturen i huset oavsett. En terrassmarkis skulle ge altanen härlig skugga dagtid och även behålla värmen lite längre på kvällarna. Plus att man ju faktiskt kan använda en terrassmarkis som skydd om man vill sitta ute när det duggar en varm sommarkväll.

En offert har jag nu fått in och ytterligare en väntar jag på. Fy fasen. Vet inte om jag tycker det är kul längre när jag läser vad det kostar. Vi har en tendens till att skapa nya behov under tiden man tittar på alternativen. Ett litet tillägg där och ett lite tillägg där. Man ska ju inte vara dum-snål med något som man inte byter ut på många herrans år men man behöver ju heller inte överdriva sina behov.  Frågan är vad man ska nöja sig med. Ni vet; motor, sol/vind-kännare, skaksensor, pitch för att vinkla markisen, fjärrkontroller, det är ju roliga grejer vi pratar om. Nytt på årets modell av terrassmarkisen är något som kallas dukbalk. Det innebär att man kan få en vinkel på terrassmarkisen, som en knäled, så att höjden blir högre och det upplevs rymligare och luftigare. Vem vill inte det.

Sen ska ju färgen väljas också. Studio Karin gjorde ett inlägg om vårt hus och de tilltänkta markiserna förra våren, ni hittar länken i detta inlägg. Grått är vi fortfarande inne på, men det är ju liksom ändå inte lätt.

Mitt i detta soltänkande tittar jag ut och ser att det yr snö i luften. Den 17 april.Det finns många grå varianter att välja mellan. Dessa och säkert tio-femton till.


Överraskad av mineraloljan

En ny liten flaska.


Tack vare eller på grund av graviditeterna har jag blivit smått beroende av oljor. Att smörja en kliande växande mage med gravidolja är ett måste för mig. För fy vad min hud kan klia. Men det är väl inte konstigt med tanke på hur den ska töja sig. Jag är faktiskt glad att den "bara" kliar och inte har gett mig strimmor. Kanske tack vara oljorna. Hur ska man veta det. För mig spelar det ingen roll, jag gillar oljorna ändå. Så mycket att jag inte bara har gravidoljor som denna från Dermamord och denna från Weleda i badrumsskåpet utan även kroppsoljor med härliga dofter från Weleda som inte egentligen är avsedda för gravidmagar. Jag är en riktigt torris, framförallt vintertid. Och det är faktiskt väldigt smidigt att smörja in huden med en olja istället för en kräm. Det enda man måste tänka på är ju att inte ta på sig kläderna innan oljan gått in i huden. Det får man ju i och för sig även tänka på med vanlig hudkräm, men oljan tar lite längre tid på sig.

När jag såg denna lilla flaska för ett tag sedan kunde jag inte låta bli att testa den. Den ska vara bra för torr hud, förebygga bristningar, läka ärrbildning och jämna ut hudtonen. När ansiktet stramade som mest på vårvintern fick denna olja hamna på mina kinder under dagkrämen. Men nu när jag läser lite mer noga om den ser jag att den innehåller mineraloljor... Jag som försöker undvika allt sånt där. Hur kunde jag missa!? Hur nog är ni med att undvika mineraloljor, parabener, ej vattenlösliga silikoner, SLS och andra ondödiga/konstgjorda ämnen?

söndag 15 april 2012

SvettislockarDet blev visst lite svettigt efter lunchtuppluren. Håret var alldeles blött och det syns att hon fått sin mammas självfall och inte pappas spikraka. Det verkar alltså som hon fått nåt från mig i alla fall. Nåt mer än bara hyssen och humöret. Men visst är det bra att ha vilja.

lördag 14 april 2012

Före/efter: stenlagd södersidaStenlagd söderhörna som behöver solmöbler.Jag fortsätter att drömma mig till sommaren och trädgårdens uteplatser. Att visa bilder från hemmet/trädgården är ju extra skoj när det dessutom efterfrågas. Fick en kommentar genom Facebook ifall jag kunde visa vårt arbete med stenläggningarna och kantsten. Det gör jag mer än gärna Johanna! Idag får ni se den stenlagda söderhörna och så får ni se övrigt kantstensarbete framöver.

Precis nedanför den stora altantrappan tar marksten vid och ger oss en stenlagd yta för soliga stunder. Efter nedersta trappsteget i trä kliver man alltså ned på varm marksten. Visst är det skönt att gå barfota på sten. När det inte hettar alltför mycket vill säga... Jag gillar dessutom när det blir materialbyten sådär mellan trä och sten men även grus och gräs vilket ni också får se inslag av framöver.

Markstenen på södersidan lade hantverkarna samtidigt som de arbetade med framsidan. Då hade vi inte mer än gjutit plintarna för altanen och därför fick vi göra en uppskattning av hur långt plattorna skulle gå för att nå den tänkta trappan. När altantrappan kom på plats visade det sig att vi snålat någon rad. I efterhand är jag väldigt glad för detta eftersom vi då fick tänka en runda till och kom fram till att hela trappan skulle ramas in med marksten, alltså även ut mot gräsmattan. Dels är det ju lättare att klippa gräsen när det inte går emot trappan och dels blir det en snygg inramning av trappan. Dessutom kan man sitta på båda sidorna av trappan och njuta av värme under trampdynorna.

Varsågoda och kika hur det såg ut innan, under och efter arbetet.Före: Ungefär såhär såg det ut innan. Här hade vid dock grävt bort alla land och växter och man ser bara spår efter dom.
Efter dräneringen anlades en svängd mur. En mur för att kunna få plan mark utmed hela huslängden och svängd för att balansera de i övrigt kantiga linjerna på altanen. Murenstenen kommer från Bender och heter Megawall Garden i grafitgrå. Det stora vida äppelträdet, som ligger rakt i söder, hade vi tänkt behålla eftersom vi gillade att sitta i skuggan av det under soliga sommardagar. Tyvärr fick trädet svamp och föll isär, som tur var medan vi fortfarande hade grävmaskinen hos oss. Så de fälla och dra rötterna ganska direkt efter att bilden togs.

Som här fast med kaffe och bullar på bordet.
Sommaren har kommit och gräset har grott. Sensommaren 2010 hade vi arbetare här som lade marksten både på fram- och baksidan av huset. Markstenen heter Bender Slät och är 42 x 42 cm i grafitgrå.
Stenläggning pågår. Närmast i bild syns murens täckplatta som fortsätter utmed hela husets kortsida,  för att sedan återigen ligga som täckplatta ovanpå lilla muren på framsidan. Täckplattan heter Bender Megatäck patina.
Altantrappan är på plats och skymtar i bild. Stenkillarna fick komma tillbaka och lägga ytterligare lite marksten.Dels raden som ramar in trappan. (Även om gräsmattan är grön så har den sina fläckar...)

Och dels en rabatt inramad av kantsten.


Rabatten ramar in själva uteplatsen och gör den lite ombonad. De tjugosju växterna som ni redan fick kika på i detta inlägg var alltså till denna rabatt.

16/8-11: Nu har jag stoppat plantorna i jord. Alldeles nyplanterat och fortfarande jord på kantstenen.

Inspektion av liten dam.

Närmast husknuten en rödbladig perukbuske (Cotinus coggygria "Grace") planterad som med tiden kommer den bli 2 meter hög. Tanken är att den ska vara ett litet insynsskydd liksom. Under perukbusken placerades några grön alunrot.

Grästuvor som får vaja i vinden. Miscanthus sinensis "Morning light".

Här syns hur murens täckplatta följer gaveln på huset och sedan övergår till just täckplatta igen för den låga muren i bortre delen av bilden.
I rabatten finns även vinteriberis, röd alunrot och en vit ros.

Rosen heter Diamond Border.

Och visst är rosblad även vackra när dom ligger på marken.
I låga delen av rabatten sitter ett antal plantor med bergormrot.

fredag 13 april 2012

Gissa vikten, vecka 40

 Inte stor men nog är den stor ändå. Vecka 40 (39+2).


Nu är jag inne i vecka 40 och tycker ni inte det är dags att gissa vad bebisen kommer att väga? Det är alltså inte min vikt jag vill utlysa en gissningslek i. Barnmorskebesöket idag visade att SF-måttet inte hade ökat något sen jag var där för tio dagar sedan. Det känns väl sådär att få veta även om jag också förstår att det inte behöver innebära något konstigt. Man tar ju bara så för givet att måttet ska bli större för varje gång man mäter. Bebisen gjorde ju en liten dipp för några veckor sedan men återhämtade sig då till mätningen därpå, så förhoppningsvis blir det likadant denna gång. Alltså att måttet är uppe på samma kurva igen när jag mäter nästa vecka. Om jag mäter nästa vecka... Blodtrycket hade gått upp till 130/80 idag, jag som haft sådär 85/55 - 100/60 i stort set hela graviditeten. Barnmorskan sa att det kan vara ett tecken på att det är nära. Och att kurvan inte ökat kan vara ett tecken på att bebisen sjunkit ned i bäckenet inför förlossningen.

Hjärtljuden slog med 134-136 slag per minut och bebisen tog sig nog en tupplur under tiden vi mätte och tittade idag. Min barnmorska kikade även med ultraljud för att försäkra sig om att huvudet var kvar nedåt denna gång, och det var det.

Jag känner mig inte riktigt redo ännu för förlossningen. Och jag har ju faktiskt nästan en vecka kvar som jag blivit lovad. 19 april, på torsdag, är beräknat förlossningsdatum. Har nog några saker jag behöver hinna fixa innan bebisen kommer... Undrar om man någonsin kommer känna sig helt redo oavsett vilket barn i barnaskaran det är... Men ibland när klådan på magen är som värst och benen är som mest svullna, när fogarna värker så jag knappt kan resa mig ur stolen och när förvärkarna blir kraftiga så man knappt kan andas, då önskar jag nästan att det sätter igång snart. Men bara nästan.

I morse när jag klädde på mig blev jag lite full i skratt när jag kom att tänka på hur många lager tyg som faktiskt magen täcks med. Hade ni kunnat gissa detta, hihi?? Först stödstrumpbyxorna, sen mudden på jeansen som dessutom är dubbel, sen ett långt mamma-linne för att täcka mudden på byxorna, sen dagens kläder som idag är ett linne från Rosemunde och en kofta från samma märke. Har ni inte testat dessa linnen så gör det, silke är så fantastiskt att ha på sig! Men nog är magen ganska stor avsett fem eller sex lager av tyg.

Magen med sex lager tyg... Ett lager kunde jag i och för sig undvikit kanske men vad kvittar det.
Här är min SF-kurva. Vad gissar du att bebisen väger utifrån detta? Lite hjälp kanske ni kan få av nedan bild, kurvan som den såg ut med Lilly. Och nu har ni bara sex dagar på er att lägga er röst på kille eller tjej! Kolla i högerkolumnen för att lämna din röst.Det tjocka heldragna linjen sägs väl motsvara ungefär en vikt på 3500 gram efter 40 fullgångna veckor. Lilly föddes 11 dagar över tiden, alltså 41 + 4 och vägde då 3770 gram och var 51 cm lång. 


onsdag 11 april 2012

Före/efter: altanen hos oss

Först en "efter-bild". Häng med och titta hur det såg ut före.Det märks att det går mot vår. Även om jag inte känner det i vinden ser jag det på bloggstatistiken där många besökare verkar söka på just altan och trädäck m.m. Så vad kan väl passa bättre än att starta upp säsongen med att visa hur vår altan såg ut i sensommars när växterna fortfarande grönskade och kvällssolen var njutbar.

Vi startade förra säsongen med att bygg altanen och bilderna från bygget kan ni se här, här och här. Det var mest ostylade byggbilder och slutresultatet fick ni aldrig se. Baksidan av trädgården var inte klar med bygget för det krävs ju mycket mer för att det ska se ombonat ut; möbler, växter och lite pynt. För vår del skulle det även kompletteras med marksten nedanför trappan samt kantsten för att göra det smidigt med gräsklippning mot kanterna. Mer av detta kan jag bjuda på framöver. Idag tänkte jag locka fram vårkänslorna hos er genom att visa före- och efterbilder.

Före. En inglasad altan som vi fick riva eftersom vi skulle dränera kring huset. Fler bilder från rivningen kan du se här. Far på taket och maken på stegen. De slet hårt för att montera ned denna altan.17 mars 2011 var den nya altanen på plats. Helt ostylad och mycket arbeta kvar runtomkring. Men den är där och det kändes underbart. Bilder från bygget hittar ni här.
Denna bild är istället från mitten av augusti och både marksten och grus har kommit på plats. Likaså några växter har kommit i jord bredvid och på altanen.

Vid sidan av trappan har en järnek planterats. Direkt ovanför trappan har vingad benved (Euonymus alatus Compactus) planterats i krukor. Dessa blir alldeles eldröda senare på hösten.

Välkommen upp på trappan och kika hur vi har det. Ett steg in på altanen kan man sitta ned vid det stora kvadratiska matbordet med åtta stolar och njuta av både dags- och kvällssol.
 Klöver på bordet.
Eller så sitter man i loungdelen i Ikea Vågö och slappar om man hellre vill det.

Närmast i bild några chokladblommor som sticker upp från övrigt grönt. I bakgrunden en japansk lönn (Acer palmatum "Butterfly")

 Chokladblomman.
 Altanräcket ser lika dant ut både från in- och utsida. Även altanens underrede har vi valt att klä i samma panel för att slippa olika "sektioner" av material. Altanen är ju redan i sig upphöjd på en mur och från gatan sett var jag rädd att det skulle se konstigt ut med så många materialväxlingar. Jag var väldigt tveksam i början när arkitekt-snickaren föreslog detta men nu är jag jättenöjd.
  
Runt hörnet av altanen vajar japanskt gräs (Miscanthus sinensis "Africa") i betongkrukor. Här får du tips på hur du planterar i betongkrukor så att både växten och krukan klarar sig över vintern.