lördag 14 april 2012

Före/efter: stenlagd södersidaStenlagd söderhörna som behöver solmöbler.Jag fortsätter att drömma mig till sommaren och trädgårdens uteplatser. Att visa bilder från hemmet/trädgården är ju extra skoj när det dessutom efterfrågas. Fick en kommentar genom Facebook ifall jag kunde visa vårt arbete med stenläggningarna och kantsten. Det gör jag mer än gärna Johanna! Idag får ni se den stenlagda söderhörna och så får ni se övrigt kantstensarbete framöver.

Precis nedanför den stora altantrappan tar marksten vid och ger oss en stenlagd yta för soliga stunder. Efter nedersta trappsteget i trä kliver man alltså ned på varm marksten. Visst är det skönt att gå barfota på sten. När det inte hettar alltför mycket vill säga... Jag gillar dessutom när det blir materialbyten sådär mellan trä och sten men även grus och gräs vilket ni också får se inslag av framöver.

Markstenen på södersidan lade hantverkarna samtidigt som de arbetade med framsidan. Då hade vi inte mer än gjutit plintarna för altanen och därför fick vi göra en uppskattning av hur långt plattorna skulle gå för att nå den tänkta trappan. När altantrappan kom på plats visade det sig att vi snålat någon rad. I efterhand är jag väldigt glad för detta eftersom vi då fick tänka en runda till och kom fram till att hela trappan skulle ramas in med marksten, alltså även ut mot gräsmattan. Dels är det ju lättare att klippa gräsen när det inte går emot trappan och dels blir det en snygg inramning av trappan. Dessutom kan man sitta på båda sidorna av trappan och njuta av värme under trampdynorna.

Varsågoda och kika hur det såg ut innan, under och efter arbetet.Före: Ungefär såhär såg det ut innan. Här hade vid dock grävt bort alla land och växter och man ser bara spår efter dom.
Efter dräneringen anlades en svängd mur. En mur för att kunna få plan mark utmed hela huslängden och svängd för att balansera de i övrigt kantiga linjerna på altanen. Murenstenen kommer från Bender och heter Megawall Garden i grafitgrå. Det stora vida äppelträdet, som ligger rakt i söder, hade vi tänkt behålla eftersom vi gillade att sitta i skuggan av det under soliga sommardagar. Tyvärr fick trädet svamp och föll isär, som tur var medan vi fortfarande hade grävmaskinen hos oss. Så de fälla och dra rötterna ganska direkt efter att bilden togs.

Som här fast med kaffe och bullar på bordet.
Sommaren har kommit och gräset har grott. Sensommaren 2010 hade vi arbetare här som lade marksten både på fram- och baksidan av huset. Markstenen heter Bender Slät och är 42 x 42 cm i grafitgrå.
Stenläggning pågår. Närmast i bild syns murens täckplatta som fortsätter utmed hela husets kortsida,  för att sedan återigen ligga som täckplatta ovanpå lilla muren på framsidan. Täckplattan heter Bender Megatäck patina.
Altantrappan är på plats och skymtar i bild. Stenkillarna fick komma tillbaka och lägga ytterligare lite marksten.Dels raden som ramar in trappan. (Även om gräsmattan är grön så har den sina fläckar...)

Och dels en rabatt inramad av kantsten.


Rabatten ramar in själva uteplatsen och gör den lite ombonad. De tjugosju växterna som ni redan fick kika på i detta inlägg var alltså till denna rabatt.

16/8-11: Nu har jag stoppat plantorna i jord. Alldeles nyplanterat och fortfarande jord på kantstenen.

Inspektion av liten dam.

Närmast husknuten en rödbladig perukbuske (Cotinus coggygria "Grace") planterad som med tiden kommer den bli 2 meter hög. Tanken är att den ska vara ett litet insynsskydd liksom. Under perukbusken placerades några grön alunrot.

Grästuvor som får vaja i vinden. Miscanthus sinensis "Morning light".

Här syns hur murens täckplatta följer gaveln på huset och sedan övergår till just täckplatta igen för den låga muren i bortre delen av bilden.
I rabatten finns även vinteriberis, röd alunrot och en vit ros.

Rosen heter Diamond Border.

Och visst är rosblad även vackra när dom ligger på marken.
I låga delen av rabatten sitter ett antal plantor med bergormrot.

33 kommentarer:

 1. Jag är imponerad att en heltidsarbetare mamma orkar det du gör! *thumbs up*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag ska säga tack eller om jag ska känna att jag har förmedlat en felaktig bild här... Det är ju alltså inte så att vi tar varje spadtag själva jag och maken. Dels har vi hjälpsamma föräldrar och dels köper vi in arbetskraft när vi inte har tid och kunskap. Men visst, det tar tid att planera och organisera allt ändå. Så jag tar det som en komplimang :) tack! Men jag ville ändå förtydliga kände jag.

   Radera
 2. Så snyggt! Tänkte fråga om ni gjort det själv, men sen såg jag att ni haft arbetare. Vi behöver också lägga om vår sten på framsida och trappa. Men tyvärr är det rätt kostsamt och just nu finns inte pengarna till det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack! Visst är det kostsamt tyvärr :( Även om ROT-avdraget underlättar lite. Vi brukar göra det vi kan själva för att hålla kostnaderna nere och ta hjälp av de lite svårare eller mer tidskrävande sakerna. Slitgöra som att köra ut 10 ton grus, att gräva stora gropar för plantering av träd och växter, att plantera, att anlägga gräsmattan osv - sånt gör vi själva. Sen har vi turen att min pappa kunnat fälla alla stora träd åt oss, det var bara ett som arbetarna tog när de ändå var här. Man får göra vad man kan på alla sätt liksom. Hugga i där man kan och även göra arbetet i den takt man kan både tidsmässigt och ekonomiskt. Kämpa på så har ni nog er sten och trapp på framsidan sen ska du se! Kram Linda

   Radera
  2. Tack fina du! Med den skrala kassan man lever på nu, så är det inte så aktuellt. Ständigt nya saker som "måste" göras på huset. I år blev det nya vindskenor på södersidan, förra året var det krypgrunden som skulle fixas. Blir lätt flera 10 000-kronor som försvinner, men men. Förr eller senare kommer det fixas också! Kram!

   Radera
 3. Det är så bedårande fint så man bara dååååånar!!! Det är så vackert alltsammans och jag är sååå himla avis:))) Så praktiskt med sten närmast gräset så det går bra att klippa gräset! Gud så snyggt!!!

  Kraaaaaaaaaaaaaaam aka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir nästan generad över dina fina kommentarer :) Tack igen!!!

   Radera
 4. Så snyggt :)
  Vilket jobb ni har lagt ner men skitsnyggt blev det och det kommer säkert bli ännu bättre med den farten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack, jo även om det kanske verkar som vi haft hög fart så har vi allt latat oss mycket emellan. Det finns många som är mycket flitigare än vi. Men allt arbete gör ju att det går framåt i alla fall, det är härligt det. Ibland får man njuta av små framsteg också.

   Radera
 5. Oj så mycket fint ni har hunnit med att fixa i er trädgård! Detta blev också jättebra. Gillar de runda formerna. Vi har som jag skrivit ett litet projekt som vi vill göra i sommar men när jag läser inser jag att det nog är mycket mer jobb än vad man tror. Tur att vi också har föräldrar som kan vara till stor hjälp. Min mammas sambo köper sig dessutom en riktig leksak nu, en liten grävmaskin, och kommer att kunna fixa mycket av underarbetet :)

  Ha en fin söndag!
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj vilken leksak. Bättre hjälp kan man nog inte få :) Ska bli så skoj att få se vad ni hittar på! Ska ni göra detta samtidigt som tillbyggnaden?

   Radera
 6. Vilken skillnad! Ni har verkligen skapat ett supermysigt uterum! Jag förstår om du längtar ut nu.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är vi många som längtar ut till våren nu, och jag är dessutom väldigt spänd på att få se växterna växa till sig under sommaren. Tack för din fina kommentar!

   Radera
 7. Supersnyggt! En sån där uteplats vill jag ha i mitt framtida hem! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det kommer du säkert få ska du se; att drömma är vägen till att uppnå sina drömmar :)

   Radera
 8. Det blir verkligen så fint, kram

  SvaraRadera
 9. Superfint!!! Ni har nog den finaste trädgården i hela området :) Jag har ju varit i er del av stan och inte sett en enda som är någonstans i närheten .... bra jobbat!!!! DU ( ni) är verkligen superduktiga!
  Här i Nybyggarland finns ännu ingen ROT. Bara en Rut som hjälper till ibland :) Nu mot trädgården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vad glad jag blir!! Även om det är många trädgårdar i området som är i behov av uppfräschning så finns det nog gömmor bakom häckarna. Det är sånt som är så spännande, att man inte ser allt från gata. Man får liksom upptäcka när man kliver in i trädgården. Vår har ju inte vuxit till den grad ännu, men vår granne har en sån trädgård där man upptäcker allteftersom man kliver längre in på tomten. Fördelen med nybyggt är ju att man kan få precis som man vill, man har inga begräsningar att ta hänsyn till som på ett befintligt hus. Men visst är det fördelar med ROT också. Återställning av dränering har hjälp oss fint.

   Radera
 10. HÄRLIGA bilder vännen =)
  Kram denna söndag!
  Syns nästa vecka ;-)

  SvaraRadera
 11. Jäklar vad fint det blev! Nu kan ni sitta och njuta i sommar.'Kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Om det ändå vore så väl, har man hus har man att göra hela tiden. På gott och ont :) Men jo, visst ska vi njuta också. Kram Linda

   Radera
 12. Oj så otroligt fint det blev! Längtar tills vi köper hus :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte helt tokigt att börja fundera och planera redan innan man har nått sin dröm, lite grann i alla fall. Då är du redan på gång sen när det är dags.

   Radera
 13. Woow!!! Vilket jobb och så fint det blev och kommer att bli när växterna börjar ta fart!.
  Där kommer ni att njuta i sommar :))

  Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj ja vad jag längtar att se växterna växa till sig. De hann ju precis bara komma i jorden förra säsongen så det är väl nu de får chans att växa lite. Haha, vi får sitta där på rumpan och titta när det växer ;)

   Radera
 14. Det är så otroligt fint! Kul att du tagit bilder under arbetets gång så vi får se hur det gick till =)

  Kram Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad roligt att ni uppskattar bilderna när det växer fram. Dels är det ju bra att ha för dokumentationens skull men det är ju även roligt att kunna visa er :)

   Radera
 15. Oj, vilken förändring det blev, och så fint! Kul att se hur man kan förändra en trädgård. :) Kram /Nellie

  SvaraRadera
 16. Åh vilka härliga och inspirerande bilder! Ser fram emot ännu fler ;) Så fort det är hyfsat torrt i backen drar vi igång och börjar gräva vi också :) Ska nog se till att bättre mig och börja blogga lite igen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihi vad kul att du uppskattar inläggen :)
   Vad roligt att ni har trädgårdsplaner på gång, vill gärna se bilder på din blogg!! Såg några bilder från Lovas blogg, ni ser ut att ha fått SÅ himla fint i nya huset! Kram kram

   Radera
 17. Dina bilder gav väldigt mycket inspiration till min trädgårds altan vi ska göra! Tack!

  SvaraRadera