onsdag 28 mars 2012

Före/efter: platsgjuten entrétrapp



Den platsgjutna trappan hos oss. Grunden är "lappad" och lagad eftersom den gamla trappan hade ett annat utförande, därav murbruket som lyser ljust. Hela grunden ska målas i enhetlig färg framöver.



När jag visade påskliljorna vid entrétrappan häromdagen var det några av er som även lade märke till trappan och undrade om vi gjutit den själva. Nja, den är platsgjuten och enligt våra önskemål men vi har haft hantverkare som gjort arbetet. Jag bjuder här på några bilder före, efter och under arbetets gång. Jag kan inte utförligt beskriva de olika arbetsmomenten eftersom vi alltså rent fysiskt inte gjort det själva. Men om ni är i startgroparna att gjuta en trapp hos er kan det åtminstone ge en hint om vilka arbetssteg som ska gås igenom och man kanske kan få en uppfattning om hur stort/litet arbetet blir. Varsågoda att följa förändringen.



 Den ursprungliga trappan från 1961 klädd med granit. Inramad av ett klassiskt trappräcke. Vackert egentligen, men trappan var i renoveringsbehov och huset behövde dräneras. Därmed fick även det fina syrenträdet med sin trolliknande stam ryka. 

Före.



Dräneringen påbörjad och trappan grävs bort.


Det var ganska otäckt att titta ned från dörren när trappan var borta. Ni ser stegen som börjar på marknivå och går ett par meter ytterligare nedåt under marknivå.



 Från gatan såg entrén ut såhär... Nog om dräneringen.



 Marken lades igen och vi hade en provisorisk trappa. Över vintern. Tänk er att kliva upp och ned där i snöväder... Men allt går.




Nya trappan påbörjas. Här grävs frigolit ned i marken.




En slags ram snickras på plats.




Ramen är färdig enligt våra önskemål. Jag vill så gärna ha en trapp där man kan gå ned både direkt utåt gatan men även till vår lila uteplats på framsidan som har morgonsol. Och så blev det.




Mera frigolit för att "fylla" lite tror jag, alltså för att det ska gå åt lite mindre cement. Och armeringsjärn.




När trappan göts blandades färgpigment i cementen för att färgen skulle matcha stenläggningen. Under gjutningen var vi inte hemma så då kunde jag inte ta några bilder. När vi sedan kom hem och såg resultatet blev jag först så besviken att jag inte ens ville ta fram kameran. Vi hade beställt en slät trappa med raka kanter men istället hade någon av hantverkarna trott att det skulle bli halt och hade därför dragit med en grov sopborste och skapat en slags grov struktur som ytskickt vilket också gjorde att kanterna blev rundade. No, no, detta var inte vad jag hade beställt. Så firman fick snällt lägga sig på knä och ta fram all världens sliputrustning. Sliparbetet tog nog nästan en vecka... Sen var jag nöjd.




 Vår underbara trapp som också är så skön att bara sitta ned i i morgonsolen en stund.



Efter.




Om ni bortser från blomman (vilken nästan upptar hela bilden...) kan ni se en närbild av ytan. Eftersom trappan slipades kommer de små stenarna fram som använts i cementblandningen. Detta tycker jag ger ett fint liv åt ytan.

28 kommentarer:

  1. Phu! Vilket kaos vid dräneringen! MEN så fint det blev. Jag är väldigt inspirerad av er underbara trappa. inte omöjligt att det blir något liknande här varefter!
    Kramar Kicki

    SvaraRadera
  2. Jag gillar oxå er trappa. Vilket lyft det blev för hela huset! Superfint.

    SvaraRadera
  3. Lilla magen, så fin du är.

    Vi behöver dränera och blåsa bort två trappor och göra nya. Hur lång tid tog det där lilla projektet egentligen. Dränerade ni hela runt om? Får jag fråga vad det kostade att gjuta ny trapp. Helt rätt att de fick göra om. Varför ska alltid hantverkare ta egna initiativ. Avskyr det. Vi hade snickare som gjorde helt gräsliga dekorationer på elementskydden. Hatar. Men jag vågade inte klaga för de skulle renovera större delen av huset och jag var övertygad om att de skulle göra något fuffens om jag var otrevlig.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såklart du får fråga. Det är ju inga direkta hemligheter vad sånt här kostar. Jag har svarat mer utförligt inne hos dig.

      Jo vi dränerade runt om och det tog sin tid. Några veckor vill jag minnas...

      Du ska absolut säga till om du inte är nöjd. Det gör jag alltid. Men att göra det på ett "snällt" sätt brukar vara mer lönsamt :) Alla hantverkare har alltid fixat det vi påpekat. Man ska ju vara nöjd som kund när man betalar dyrt.

      Kram

      Radera
  4. Vilken skillnad, jättefint men vilket jobb puuh! kram Diana

    SvaraRadera
  5. Oj, det var inget litet jobb! Men snyggt lev det, väldigt snyggt!

    SvaraRadera
  6. Wow, så fint det blev! Men, my god vilket jobb;-) Vilket lyft för hela huset& den nya trappan"öppnar" upp entren på ett väldigt inbjudande sätt! Jag skickade inlägget till min man& han blev grymt imponerad&även peppad att komma igång med vår trappa! Så tack, för att du delade med dig!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra att din make blev peppad att komma igång, kul! Då kanske vi får se lite grävbilder på din blogg framöver då :) Vore kul att se!

      Kram Linda

      Radera
    2. Jo, men absolut! Självklart blir det bilder när dom nu kommer igång:-)

      Radera
  7. Så himla bra det blev!! Gillar även grusläggningen där! Kanonfint!
    Ja lillen växer så det knakar! Snart dags för dig gumman! :)

    Kram

    SvaraRadera
  8. Vilken skillnad, jättefint är det, kram

    SvaraRadera
  9. Åh vilket jobb!
    Men vad snyggt det blev, härligt!!

    Kram kram
    Johanna

    SvaraRadera
  10. Vilken förvandling! Den nya trappen är verkligen snygg. Gillar att den går ut åt två håll, känns väldigt öppet och välkomnande.

    Ha en fortsatt fin torsdag!

    SvaraRadera
  11. Vilken fin trappa. Fint att den inte bara går åt ett håll. Och den slipade ytan tycker jag verkligen om. Vilken tur att ni sa ifrån. Vad skönt att du mår bättre nu. Tänk att snart kommer bebisen!

    SvaraRadera
  12. Snyggt!

    Jag googlade Phil & Ted Explorer och hittade till din blogg bl.a. Vi funderar på att köpa den till vår 2,5 åring som vuxit ur sin vagn. Vi behöver ha en vagn ett tag till då vi inte har bil. Vi bor centralt i stan och åker alltid kollektivt. Hon är ganska lång för sin ålder så jag undrar om Explorern passar till längre barn. De säger det själva, men man vet ju aldrig hur ärliga de är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! P&T:s Explorer är jättehärlig att köra, vi använder den än så länge bara som "kärra" eftersom syskonet inte fötts än. Vår dotter är bara 1 år o 3 mån och inte särskilt lång men hon har ju gått om plats kvar om man säger så. Kan det hjälpa dig om jag tar ryggmåttet och kanske måttet från sitsen upp till suffletten? Gjorde så åt en kompis som undrade om vår resevagn från Chicco kunde passa även deras långa treåring, och det gjorde den. Men Chiccon har ju liksom inte någon stötdämpning eller så, så det är nog inget alternativ som "första-vagn" även om den också är bra. Men just som resevagn. Återkom om du vill att jag mäter.

      Hälsningar Linda

      Radera
  13. Hej!
    Jag hittade nyss en reklamfilm för Explorer på youtube och den ska vara hela 70 cm från sittsen till suffletten. Så på längden bör den passa! Dock ser den ganska smal ut. Vi får nog ta oss till en butik och provköra i helgen. Himla snygg vagn. Och den röda Molooverallen är så fin. Vår dotter har haft den lila i vinter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja att prova den är nog det bästa. Vi beställde på nätet från Fritidsportalen, de hade jättebra erbjudande då. Kolla där!

      Lilly sitter jätteskönt i vagnen, mycket bättre än i sin Teutonia som hon hade innan.

      Lycka till med valet!
      Kram

      Radera
  14. Vilken UNDERBAR trapp!!!!!!!! Hoppas allt är bra med dig, familjen och magen"!!!! Kram

    SvaraRadera
  15. Så typiskt hantverkare att tänka praktiskt och ta egna beslut. Men slutresultatet är superfint! Kram /Nellie

    SvaraRadera
  16. Trappen är så jäklans snygg - tänkte på den när du visade utelamporna!!
    Ni måste vara såååå nöjda!!

    Ha en underbar helg och ta hand om dej och de dina

    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad roligt att du lade märke till den innan. Jo vi är jättenöjda. Men man var väldans osäker innan man såg resultatet, sånt är ju inte så lätt att ångra precis :)

      Ha en fin helg du med!! Kram Linda

      Radera
  17. herre vad fint det blev!
    sicket projekt det är med gamla hus... maken är ute och gräver i detta nu!

    SvaraRadera
  18. Oj vad fint, riktigt snygg form till huset :D

    Ha en fin helg,
    Malin

    SvaraRadera
  19. Wow! Det blev ju verkligen kanonfint!! Vilken skillnad!
    Jag har hela tiden velat ha stentrappa vid entren men min sambo envisas med trä. Ska nog ta ett allvarligt snack med honom och visa dina fina bilder. ;)

    SvaraRadera
  20. men den var ju alldeles , alldeles underbra.....själva arbetet"innan " såg ju däremot ut som man fick andas långsamt över ...*skrattar.....

    Kram Pernilla på Piazzan

    SvaraRadera