torsdag 12 maj 2011

Pottskoj

Min lilla nakenfis på sin lilla potta.
Lilly sitter på pottan. Ibland är det jätteskoj och ibland är det inte alls skoj. Men vi tar det inte så allvarligt, vi har ingen riktig pott-träning, vi har bara pottskoj.
Jag blev inspirerad av min BB-vän Åsa vars dotter Alicia redan sitter på pottan. Vid åtta månaders ålder började hon. Det ni, det är imponerande! Alicia har visserligen blöjor på sig mellan pottbesöken men ändå. Åsa hade uppmärksammat att Alicia gjorde nummer 1 varje gång hon tog av henne blöjan på skötbordet och tog då tillfället i akt och placerade henne på pottan. Det gick hur bra som helst. När vi var och hälsade på för ett tag sedan och såg detta söta tänkte jag att även Lilly kan väl få prova. Men veckorna har runnit iväg innan jag köpte en potta. Lilly gjorde precis som Alicia innan, att hon kissade varje gång jag tog av henne blöjan på skötbordet. Men innan jag hann köpa en potta hann min lilla dam sluta med detta såklart. Men nu sitter hon ändå där då och då och hon har lyckats med nummer 1 två gånger :)
Jag är verkligen imponerad av Åsa och Alicia. Jag har nämligen hört är att barn nu för tiden ofta har blöjor längre än förr eftersom blöjorna nu är så bekväma. Och egentligen är det väl inte så konstigt att det kan vara svårt att sluta med blöjor och istället sitta på pottan om man bara har använt blöjor i kanske två år. Det är ju bara att gå till sig själv; för att vänja sig av med en vana/ovana som är invand sedan flera år är inte enkelt.
Att introducera pottan tidigt borde kanske göra att inte steget till "blöjfri" blir så stort. För visst borde det väl vara svårare att sluta med något som man vant sig vid i flera år. Tandborsten introducerar man ju så fort första tanden spricker igenom, just för att de ska vänja sig vid tandborsten. När vi köpte Lillys lära-gå-skor sade butiksbiträdet att det är bra att barnen får vänja sig vid skorna redan innan de börjat gå, för annars är det inte säkert de vill ha på sig skorna när de väl ska ta sina första steg. Ungefär den filosofin har vi med pottan; vi använder den till och från och förhoppningsvis vänjer hon sig vid den tills det är dags. Hur har du gjort?
Lilly sitter på Babybjörn Smart Potta. Jag köpte den utan ryggstöd för jag trodde att vi skulle kunna få plats med pottan under kommoderna i badrummet. Men tyvärr. Hade jag köpt idag hade jag istället köpt den med ryggstöd som Alicia har, Babybjörn Pottstol. Det är nog bra för de små att få lite stöd att luta sig mot, det hade nog underlättat hos oss också tror jag.
Babybjörn Smart Potta till vänster och Babybjörn Pottstol till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar