söndag 13 mars 2011

Altanen - dag för dag

Altanbygget framskrider med en underbar fart trots att ena snickaren varit sjuk ett par dagar och någon dag fick han avvika för att hans hund var tvungen att åka till djursjukhuset. Sjukdomar kan man ju inte rå över och nu är både snickaren och hunden pigga igen som tur är. Snickarna har hittills arbetat sju dagar och ungefär halva tiden har de varit två stycken här. Jag känner mig inte det minsta orolig för att inte vara redo att möta vårsolen när den kommer, för vi har ju i alla fall ett golv nu.

Det är roligt att se hur altanen växer fram dag för dag och jag brukar fotografera arbetet som görs under dagarna eftersom det är bra att ha dokumenterat. Dessutom är det roligt att kunna visa bilderna för Er. Här får ni se hur arbetet framskridit hittills.


Onsdag 2011-03-02:
De gjutna plintarna och altandörrarna hintar om att det ska byggas altan. Plintarna gjöts redan förra vintern i samband med dräneringen av huset. Idag var snickarna här och mätte för materialåtgång.

Dag 1, torsdag 2011-03-03:
Efter en dags arbete och man kan redan ana hur det kommer att bli. Jag var imponerad av hur mycket de hann få upp på en enda dag. Visserligen var de två stycken som arbetade idag, men ändå.
Dag 2, fredag 2011-03-04:
Själva "underredet" görs färdigt och stolparna för altanräcket sätts upp. Ursäkta min okunskap med termerna.
Dag 2 fortsättning:
De grövsta stolparna som förankras extra i marken är klara och ytterligare mellanstolpar sätts på plats. Jag fnissar åt mig själv när jag hittar på ord, hoppas ingen snickare läser här.
Dag 2 fortsättning:
Arkitekt-snickaren (min snickare som är f.d. arkitekt) föreslår att kapa hörnan på altangolvet vilket jag är snabb att säga Ja till. Jag hade ritat en trapp med brutet hörn men inte tänkt på att det inte blir snyggt att möta golvet på det sättet. Tack Ingvar!Dag 3, måndag 2011-03-07:
Ena sidan av trappan snickras.

 Dag 3, fortsättning:
Trappan växer fram.

Dag 3, fortsättning:
Fredagen avslutades med att några plankor sätts upp för att vi ska kunna bestämma höjden på altanräcket. Ingvar kommer med ännu ett förslag - att höja räcket i norrhörnan. Ingen dum idé som minskar både insyn och blåst. Samtidigt vill vi inte förlora den "öppna" känslan mot Vättern.
Dag 4, tisdag 2011-03-08:
Trappstegen börjar anas.
Dag 5, onsdag 2011-03-09:
Trappstegen runt hela trappan är klar. Här funderar vi på om vi ska ha den räfflade eller släta sidan på det bruntryckta virket uppåt.
Dag 6, torsdag 2011-03-10:
Klockan 07:15 anländer trallen och virket till altanräcket. Golvet börjar läggas. Snön hälsar på igen. Jag och Lilly hälsar på hos färghandlaren för att bestämma kulör till altanräcket.
Dag 7, fredag 2011-03-11:
På morgonen körs virket till altanräcket till målerifirman för oljning, grundmålning och en strykning färg. Det blev inte någon av de grå färger som jag visade prov på HÄR. Sedan läggs golvet nästan färdigt innan vi tar helg.
Dag 7 fortsättning:
Golvets två yttersta rader mot trappan, samt trappan, läggs med den räfflade sidan uppåt. Dock inte sättstegen.

Dag 7 fortsättning:
Fredag kväll och vi kan traska omkring på golvet för att "känna in" (som Ernst säger) den rätta höjden på altanräcket.  

4 kommentarer:

 1. Så skönt att det går undan! Ni kommer nog allt få njuta av vårsolen! Och grymt snyggt blir det också! Får man fråga vad en sån altan går loss på...?

  Kram Dessi

  SvaraRadera
 2. Det ser helt fantastiskt ut, och vilken utsikt ni kommer ha, helt underbart!

  SvaraRadera
 3. Vad fort arbetet med altanen går!
  Vad fint det blir och härligt med utsikten.
  Ni ser ut att bo ganska högt.

  Ha en bra måndag!
  Kram Helena

  SvaraRadera
 4. SV: @Dessi
  Tack :) Jag har mailat uppgifter till dig.
  Kram Linda

  SV: @Åse
  Tack! Ja det blir skönt att komma upp lite. Den gamla altanen var några trappsteg ned från huset, nu går vi rakt ut från huset och får istället gå några trappsteg ned i trädgården. Det kommer nog göra mycket för "rymden".

  SV: @Helena
  Tack! Visst går det undan, det är så härligt. Jag det är skönt att det är ganska fritt nedanför oss. Vi bor ganska högt upp, det känns när man går hem från stan, för sista halvtimman är uppför :)
  Kram Linda

  SvaraRadera