måndag 31 januari 2011

Fikonmarmelad med mandel

Fröken Berit på Öppna förskola hade gjort denna fantastiska marmelad till oss förra veckan och jag var såklart framme och bad om receptet. Ofta hinner jag tappa bort alla goda recept jag bett om innan jag hunnit göra dom, men igår så. Igår sysselsatte jag mig husmoderssysslor hela dagen och jag njöt. Maken var som sagt på sovpromenad med Lilly på förmiddagen och efter att de varit hemma och ätit lunch åkte de till Lillys farmor och farfar. Jag fick alltså hela eftermiddagen för mig själv hemma. Å vad härligt! Tänk att man kan njuta av att skura duschen, ta hand om tvätthögen och koka marmelad. Jo det sistnämnda kan man kanske förstå men jag njöt av allt. Men jag njöt ännu mer när de kom hem igen. Så lite har jag nog inte träffat min dotter på en hel dag någonsin. Tänk att en liten fruktpuréburk kan ersätta mig så snabbt ;-) Vill du också koka marmelad? Tveka inte för den är en dröm på mackan och fasligt enkelt var det också. 500 gr torkade fikon (jag tog Saltå Kvarns ekologiska) vatten Knappt 5 dl strösocker (300 gr strösocker per 500 gr fruktmassa) 1 citron, skal och saft 100 gr skållad mandel (jag tog 1 påse mandelspån)
  1. Blötlägg fikonen över natten. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i ca 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.
  2. Kör frukten i mixern till en massa, inte helt slät men nästan.
  3. Väg fruktmassan och anpassa socker därefter. Mina 2 pkt a´250 gr blev ca 750 gr fruktmassa efter blötläggning/kokning/mixer.
  4. Lägg fruktmassan i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt det sakta koka upp. Fortsätt sedan att småkoka långsam i cirka 10 minuter. Rör hela tiden så det inte bränner fast.
  5. Grovhackan mandel eller häll i mandelspån när några minuter återstår.
  6. Häll upp marmeladen på väl rengjorda och heta burkar och förslut.

2 kommentarer:

  1. När man får gå hemma och skrota ensamen. Utan att någon påkallar ens uppmärksamhet. Då hinner man både med en hel del samt även tänka :-)

    Ha en fin tisdag

    SvaraRadera
  2. Åh, det här lät verkligen gott! Jag som är en marmeladtoka! :)

    Ha en härlig helg! :)

    Kram!

    SvaraRadera