fredag 31 december 2010

Gott nytt år

Bild: www.oru.se
Idag tittar jag bara in här för att önska Er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR! Musiken går hög i högtalarna nu medan maken är på "sov-promenad" med Lilly och jag städar inför kvällens festligheter när vi får besök av vänner. Börjar redan längta efter oxfilén som ska vara hängmörad i minst 12 dagar, inhandlad på en liten lokal köttaffär. Och inte minst svamprisotton som står på menyn. Det receptet måste ni bara få sen, det är så grymt gott.
Sköt om er och njut av årets sista dag!
KRam Linda

onsdag 29 december 2010

Den som vågar, vinner

Plats 8 bland årets 100 coolaste prylar. (Bild: www.idg.se)
Jag tyckte det var häftigt när man fick väga in sig i Nintendo Wii innan man kunde påbörja spelet Balance Board. Men nu finns det tydligen något ännu häftigare; en våg som kan kopplas till trådlöst nätverk. Den ena prylen blir ju tokigare än den andra nu för tiden :)
Vågen finns med på IDG:s listan över 100 coolaste prylar 2010.
Ibland dyker det upp prylar som sammanfogar två tekniker på ett så enkelt och smärtfritt sätt att det enda vi frågar oss är varför ingen kommit på det tidigare. Det här är en sådan pryl. En personvåg med kroppsscanner och – här är det nya – inbyggt trådlöst nätverk som via en enkel installation låter dig (och upp till sju andra användare) hålla koll på viktutveckling och fettprocent i det medföljande datorprogrammet. Dessutom kan den lägga ut vikten automatiskt på Twitter, för den som bantat mycket eller är extrem exhibitionist. (Text från IDG.se)

iPhone

iPhone 4, om fyra veckor. (Bild: www.apple.com)
Så jag har längtat. Så jag har väntat. Men inte länge till. Snart är den här. En iPhone. Min iPhone. Men tänk att denna stund som jag väntat så länge på helt plötsligt skulle behöva avslutas med en olustig känsla. En känsla av att det enda viktiga för säljaren var att få "kränga" en telefon. Inte att kunden skulle bli nöjd.
Jag har varit Telenor trogen i många år. Jag har nog inte varit en VIP-kund direkt för jag är nog inte mer än en "normal-brukare" av telefoner. Ringer lite lagom, sms:ar en del, mms:ar mer och mer men har hittills inte direkt surfat på min mobil med sin lilla pytteskärm. Jag har heller inte varit någon krånglig kund för mina abonnemang har löpt på och avlöst varandra. Även denna gång var jag en smidig kund som utan att tveka direkt bad om telefonen som jag redan innan jag kom dit hade bestämt mig för. Säljaren behövde inte övertyga mig, behövde inte visa mig alternativ, behövde inte anstränga sig för att sälja för jag hade redan bestämt mig för den telefonen som de allra helst vill sälja nu. Jag tyckte säljaren var bra och förklarade enkelt vilket abonnemang och så vidare som nog skulle passa just mig bäst till den telefonen jag valde. Jag tyckte hon var proffsig tills meningen hon sade två sekunder efter att jag hade skrivit under kontraktet.
- "Så, då kommer telefonen att skickas hem till dig om cirka 4 veckor."
FYRA veckor. I den sekunden försvann glädjen i mitt köp. Inte för att behöva vänta fyra veckor, för det har jag egentligen ingen synpunkt om. Är det leveranstid så är det. Men jag tycker faktiskt att det hör till god ton att tala om detta senast två sekunder innan man ber kunden skriva under köpet. Inte två sekunder efter. Dessutom gjorde säljaren detta helt i onödan, för hon hade fått sälja en telefon även om hon inledningsvis hade berättat att jag denna gång inte skulle få telefonen med mig ut från butiken. Då hade hon dessutom fått en nöjd kund.
Okey glädjen försvann väl inte för evigt, men för en stund.

Annorlunda adventsljusstake


Snowtree Multi från By Rydens. (Bild: www.byrydens.se)

Lillys fönsterbräda sitter nu uppe och det första jag ställde på plats var denna adventsljusstake som hon fick av sin gammelfarmor i julklapp. Det är en "dubbel" julgran i vitmålat trä med en ljusslinga emellan. Stjärnorna är urstansade och ljusslingan glänser fint mot julgranskulorna som hänger mellan granarna. Granen/adventsljusstaken är från By Rydens, ett lampföretag som arbetat hårt med design av nya produkter de senaste åren. Företaget har även moderniserat sin logotyp, ett riktigt lyft mot innan tycker jag.

Det kommer nog att bli en fin tradition många år framöver att plocka fram denna gran till advent.

tisdag 28 december 2010

Julduschen


Ångduch/bastu från Svedbergs. (Bild: Svedbergs

Enligt gammal tradition hör det väl till att man ska duscha till jul. Desto varmare desto bättre borde det väl vara eftersom värme löser fett och smuts. Som tur är duschar vi ju mer än en gång om året nu för tiden och det är faktiskt ingen uppoffring för mig så länge det är just varmt. Riktigt varmt. Jag vrider ofta värmereglaget på blandaren i bott så att det bildas ånga i hela duschhörnan. Falsk ångbastu. I julhelgen tog jag mig dock en riktig ångdusch/ångbastu hemma hos svärföräldrarna. Å så härligt det är, både för själen och ögat att sitta i en Cube från Svedbergs med Chromiterapi (färgterapi). Och några droppar eterisk lavendelolja för härlig aromaterapi. Jag undrar hur många år det dröjer tills det finns något liknande här hemma hos oss. Tills dess får jag drömma och njuta av annan förnyelse som sker här.
Mellandagarna här går i renoveringens tecken och nu är det Lillys rum som är i sin slutfas. Golvlister har kommit på plats, dörrlisterna likaså. Fönsterbrädan har kommit upp, möbler skruvas i hop och skruvmejseln går varm. Möblerna flyttar runt, runt och runt för att känna in deras rätta placering. Idag ska jag flytta Lillys kläder till hennes nya garderob. Ska bli fantastiskt skönt att dom ska få ett alldeles eget ställe. Känns bra i magen att få lite mer ordning i kaoset.
Hoppas ni har sköna mellandagar och gör något ni njuter av!

fredag 24 december 2010

God Jul


Årets julkort är på vår lilla dotter, såklart. 


Från oss alla till er alla, en riktigt GOD JUL!

torsdag 23 december 2010

Jul i vårt hus

Julgardinerna i köket har inte hunnit sys, julkolan har (ännu) inte kokats och massor av andra saker jag hade tänkt hinna innan jul har heller inte blivit gjorda. Men det blir ju jul ändå som tur är. Från högtalarna i vardagsrummet ljuder nu "Vår jul" med Sanna, Shirley och Sonja och det råder lite julstämning i huset trots allt. Välkommen jul!
Jul i vårt hus.
Min nya favoritjulblomma; julrosen.
Stora fönsterkulor som jag köpt på KDW i Berlin.
Hyacinter, dofthöjar nummer ett.
En tjock en lång, vackert glittrande.
Årets nya pynt i tallegranen, stjärnor från Sia. Några änglar som jag inte kan bestämma mig för om de är söta eller otäcka.

onsdag 22 december 2010

Något till mig själv

Idag har jag köpt en julklapp till mig själv. En tekanna från Granit och ett julte från Kahls. Ska bli skönt att sätta sig i tv-soffan framför "Morden i Sandhamn" med en kanna. Mmmm. Mysigt.
Det var däremot inte så mysigt när jag skulle köpa kannan. Ett visningsexemplar av kannan stod på en hög bänk och efter att jag hade tittat på den ställde jag tillbaka den och tog istället tag i en av de två kartongerna som stod bakom och innehöll just en sådan kanna. Jag tog den närmsta kartongen men vad jag inte tänkte på var att mot den andra kartongen stod en griffeltavla/skylt lutad... Ni förstår vad som händer när en tung skylt lutas mot en lätt låda va!??! Helt rätt, denna tavla kunde inte stå upp om det inte stod minst två kartonger som stöd. Det hela slutade med att griffeltavlan gled och puttade visningsexemplaret över hyllkanten rakt ned mot barnvagnen. Ett rejält kras och glassplitter. Lilly som låg i vagnen och sov blev vettskrämd av ljudet. Som tur var kom glassplittret endast över nedre delen av vagnen där jag hade åkpåsen stängd. Personalen var snabbt framme och bad om ursäkt och frågade hur det gick med barnet. Usch jag blev så rädd att min lilla flicka fick glassplitter i ögonen eller ansiktet. Men det nådde inte så långt som tur var.
Det första jag tänkte var hur det gick med Lilly. Det andra jag tänkte på var att jag skämdes för att kannan gick sönder. Men herre gud, det var ju inte mitt fel! Istället borde jag ju blivit irriterad. Nä, det leder väl i och för sig inte någon vart men jag kan såhär i efterhand bli irriterad på mig själv att jag ens tänkte tanken på att jag skulle behövda skämmas.

tisdag 21 december 2010

Svag för färger

Flowerpot av Verner Panton. (Mobilbild: Allt och/eller Inget)
Idag har jag ägnat mig åt fönstershopping. Efter att sällskapat med mina kollegor och ätit julbord på en restaurang i stan var det inte bara jag som blev trött utan även Lilly. Hon sover bäst utomhus och vad gör man inte för sitt barn. Jo man gör precis som man tror att de bäst tycker om. Då slog jag två flugor i en smäll och passade på att fönstershoppa medan Lilly fick sova gott. Båda tjejerna nöjda :)
Man kan ju inte annat än bli glad när man tittar på dessa vackra färger, den ena finare än en andra. Fast jag älskar färger så vet jag inte vad det är som händer med mig när jag ska välja. Då blir jag feg. Riktigt feg. Så hos mig står en vit lampa fast jag är väldigt svag för färger. Min filosofi brukar vara att sätta färg på sådant som är "utbytbart". Visst är en lampa också utbytbar, men kanske inte något man köper titt som tätt.
Om jag skulle FÅ en Ägget-fåtölj och välja en av färgerna nedan skulle jag nog ha svårt att sova i flera nätter. Oj oj vad det beslutet skulle kännas stort. Velmaja, ja jag vet. Vilket Ägg skulle du välja? Kanske att jag skulle ta en röd, för att jag tycker den är ganska klassisk. Men egentligen är jag svag för grönt så kanske den gulgröna. Fast för tillfället gillar jag den ljusblå. Kanske för att det är vinter. Det enda jag vet är att jag nog inte skulle välja den cerisa. Fast jag har ju en ceris filt i soffan så det skulle ju matcha. Tur jag slipper detta bekymmer ;-) Pinoccio-mattan skulle passa mig som handen i handsken. Alla färger utan att behöva välja EN.
Ägget av Arne Jacobsen (Mobilbild: Allt och/eller Inget)

lördag 18 december 2010

Forts. Strålande dag

Jag hade tänkt att inlägget "Strålande dag" häromdagen skulle avslutats med ett filmklipp på min solstråle. Men trött som jag var glömde jag bort det. Alla dagar är inte enkla men just denna dag var verkligen strålande på alla sätt. Dagen bjöd på skratt och solstrålar ända till sängdags. Ikväll var det övertrötthet och gråt vid sänggåendet men filmen bjuder på underbara skratt och Lilly busar med sin pyjamas.

Underbara ull

Nattsovpåse i ull från Joha. Lilly fick dock en vanlig pyjamasmodell med långa ben och ärmar. (Bild: www.joha.dk)
Jag köpte ett underställ till mig själv för några veckor sedan i merinoull. Sedan den dagen är det dessa plagg som jag allra helst har på mig. När man hör ordet ull tänker många säkert på att det kliar. Men icke. Det värmer nåt så grymt sköt utan att blir för varmt. Jag har tidigare hållit i en pyjamas till Lilly några gånger som också är i merinoull, men jag har inte riktigt vågat köpa det även om jag läst att det ska vara så fantastiskt. Men sen mitt underställ flyttade hem till mig beslutade jag mig snabbt för att även lilla damen i familjen ska få ett såhär fantastiskt plagg. Läs om ullens egenskaper i broschyren från Joha här. I butiken berättade expediten om någon vars barn som tidigare haft svårt att sova om nätterna. Men när han eller hon, vilket det nu var, använde ullpyjamasen hade sömnen blivit helt annorlunda. Vem kan låta bli att testa detta. Nattsömn är värt varenda krona. I natt sover Lilly i sin pyjamas från Joha för första gången. Klockan är nu runt midnatt och tjejen har sovit drygt fyra timmar. Igår hade hon redan vaknat tre gånger varav två i otröstligt gallskrik vid den här tiden. Bäst att krypa ned till min lilla flicka som just nu ligger i min säng och värmer upp lakanen. Om fyra timmar misstänker jag att hon är hungrig. Sov gott!

torsdag 16 december 2010

Strålande dag

Solens strålar letar sig fram över bergen. (Bild: Allt och/eller Inget)
Igår var en strålande dag på många sätt; både vädret, aktiviteterna och humöret. Redan på väg till förmiddagens lussefika tog Lilly sin första tupplur och jag fick mig 45 minuter frisk luft. Sömn och frisk luft brukar ju vara bra för humöret. Och som ni såg på bilden i föregående inlägg var min tomtenissa på mycket gott humör hela fikastunden igenom. Men det tog nog på krafterna trots allt så det dröjde inte många minuter innan lilla damen slocknade i vagnen även på hemvägen. Jag gick strandpromenaden utmed Vättern och fick skåda solens vackra strålar lysa över östra sidan av sjön. Otroligt fint, särskilt som himlen för övrigt var igenmulen. Det var nog väldans god luft ute för min tjej vaknade inte efter sina normala 40 minuter utan hon sov och sov och sov. Och jag gick och gick och gick, för jag ville låta henne sova så länge som möjligt. Det var riktigt behagligt ute så jag hade inget emot att promenera ytterligare. Och på något konstigt sätt så lyste solen där jag gick fast att det på största delen av himlavalvet var riktigt mörkt. Jag gick i grönområdet (dock inte så grönt just nu) hemmavid och roade mig med att ta några foton. När jag tröttnade på det fick jag istället sällskap av min mor i telefonluren medan jag traskade samma cykelväg fram och tillbaka säkert tio gånger. Till slut kurrade magen för mycket så vagnen fick styra hemåt även om Lilly inte vaknat av sig själv. Men hon hade ändå fått gott om sömn; nästan 2 timmar i sträck. Det blir både hon och jag lugna och glada :) Eftersom tomtedressen var på, kameran framme, Lilly var utsövd och det var mycket hög tid för julkort ägnades eftermiddagen åt att ta många herrans bilder tills vi nästan stupade och bara hoppades på att någon av bilderna skulle fungera som julkort. Min lilla dotter var helt exemplarisk denna dag och tog sig efter detta åter igen en lugn och fin tupplur för tredje gången denna dag. Som sagt, tomtedressen var ju på. Varför inte passa på att åka på julpub som personalföreningen på mitt jobb anordnar också?? Jag och min tomtenissa besökte framåt kvällningen mina kollegor där även sisådär etthundratjugo andra kollegor också var. Sån uppslutning. Sådan stämning. Jag var lite rädd först att det skulle bli för många intryck för Lilly men hon klarade det galant. Hon fick uppmärksamhet både från höger och vänster och det gillar hon. Bästa Vicki hade till och med en present till henne, en underbart go nalle även denna med tomtemössa precis som Lilly. Mina kollegor tyckte nog för övrigt att det var roligt att vi kom för de gillade dessutom att leka med Sophie. Giraffen Sophie ni vet. Kolla bilden de tog med min kamera när jag inte såg. Hihi, vilket gott skratt jag fick mig när jag laddade upp bilderna till datorn. En sån dag, helt underbar dag. Strålande. Tänk om varje dag kunde vara såhär. Fast att hålla det tempot skulle jag inte orka varje dag. Idag är vi trötta. Och ute är det blåst och kallt, men vad gör väl det. Vi har fortfarande sol i sinnet.
På skumpande snöiga vägar verkar hon kunna sova hur länge som helst. (Bild: Allt och/eller Inget)
Jag roar mig med att ta bilder på allt och inget. (Bild: Allt och/eller Inget)
Barnvagnen och jag säger hej till kameran. (Bild: Allt och/eller Inget)
Till slut orkade vi inte med fler tomtedress-bilder... (Bild: Allt och/eller Inget)
Fantastisk uppslutning på julpuben. (Bild: Allt och/eller Inget)
Otroligt mjuka "Baby Santa"; alla Bukowskinallar har ju faktiskt ett namn. (Bild: någon av mina kollegor)
Sophie verkar vara törstig... (Bild: någon av mina kollegor)

onsdag 15 december 2010

Min tomtenissa

Lilly på bästa bushumör när vi skulle fotografera henne efter lussefikat.Här ekar det mellan inläggen; helgen gick åt till vinterkräksjuka för min del. Peppar peppar så har både Lilly och maken klarat sig. Idag har vi träffat omvärlden igen, vi har varit på Lillys första lussefika på Öppna förskolan. Såhär fin tomtedress hade hon då! Såklart hemstickad av Lillys mormor. Nu behåller vi den på och åker till mitt jobb där det är julpub ikväll. Vad adventstider är mysigt!

fredag 10 december 2010

Mera tyg, mera tid

Rutigt tyg från Mairo

 
Jag råkade visst få med mig lite mera tyg hem häromdagen. Mannen trodde nog jag hade fått en minneslucka eller nåt eftersom jag redan har väldigt många meter tyg som väntar på mig här hemma. Sovrumsgardinerna skulle varit klara innan Lilly föddes och Lillys gardiner borde jag egentligen sy innan jag syr jul-köksgardiner som ju egentligen inte är nödvändigt. Men ibland är det ju sådant som inte är nödvändigt som är extra roligt. Vi får väl se om de hinner komma upp innan jul... Nu kanske det låter som jag ser detta som ett påhäng men så är det inte. Eller jo på ett sätt, eftersom jag känner viss tidsbrist, men på ett annat sätt inte. Maken har nämligen flera gånger erbjudit sig att ta tyget och lämna in det för sömnad. Men då kommer min envishet fram. Vill själv! :) Kan man önska sig tid av tomten?

onsdag 8 december 2010

Pappersvimplar

Jag hade både klipp- och bakstuga inför Lillys dop och nu ska ni får se resultatet av papperspysslet. Pappersarken klippte jag till vimplar som jag hängde jag kors och tvärs i taket i lokalen där vi bjöd på dopkaffe. Ofta ser man ju sådana här vimplar i tyg, vilket är jättesnyggt, men jag gjorde det lite enkelare för mig och klippte i papper istället. Scrapbookingpapper som var dubbelsidigt, med ett mönster på ena sidan och ett annat på andra. Vimplarna häftade jag sedan med jämna mellanrum på ett vitt presentsnöre. Tänk er några riktigt fina julpapper och vips så har ni fin juldekoration! Att hänga vimplarna på ett sidobord eller liknande är jättefint; det såg jag på bloggen Darling Things idag. Om ni vill se de tidigare inläggen om "papper" och "klippta papper" når ni dom genom dessa länkar.

tisdag 7 december 2010

Rutigt, prickigt och randigt

En Rutig och en prickig från P.o.P. (Mobilbild: Allt och/eller Inget)
Jag var hos Polarn O. Pyret för att titta efter en julklänning till Lilly. Butiken var laddad med roliga kläder och dekoratörerna hade verkligen lyckats med skyltningen. Det var P.o.P-klassiskt randigt blandat med både rutor och prickar, hej vilt om vartannat. Även den gulliga hålstickade koftan blev tuff tillsammans med brunprickig klänning och randiga tajts. Likaså den blå-vit-röd-rutiga klänningen, som för sig själv såg väldigt flott ut, blev tuffare och busigare med randiga strumpbyxor till. När jag gick till butiken var jag inställd på den ena av klänningarna ovan men ändrade mig tvärt när jag fick se hur de kombinerat kläderna. Tvärt var nog fel ord för jag var så pass velig att jag både fick mms:a och ringa maken för smakråd. Maken, ja ni hörde rätt. Jo han kan faktiskt hjälpa mig i sådana här situationer. Eller så säger han bara nåt som han tror jag vill höra för att jag ska bestämma mig snabbare ;-) Hur som helst, jag valde slutligen den som jag inledningsvis inte hade fastnat för. Detta tack vara fin skyltning i butiken. Och maken. Det gör så mycket när man får se hela kittet från topp till tå. Nackdelen är väl att det blir dyrt, för man vill ju köpa alla delarna också. Vilken kan jag väl inte avslöja redan nu, för det ska väl vara en överraskning på julafton. Ps. Ursäkta mina förfärligt dåliga bilder. Det känns som jag är den enda i världen utan en iPhone... Jag hoppas tomten är snäll i år :-)

måndag 6 december 2010

Övar på julegröten

Havregröt i mungiporna, eller rättare sagt mustaschen kanske ;-)
(Mobilbild: Allt och/eller inget)
Snart är det ju jul så det är bäst att Lilly får öva på att äta gröt nu ;-) Idag har hon testat havregröt och det gick ganska bra. Två tre skedar slank nog ned. Och fast det inte var mer så var haklappen välbehövlig. Min tjej var så duktig och försökte svälja snällt fast hon nog både var trött och hade ont i låren efter dagens två sprutor. 5-månaderskontroll med vaccination stod på schemat på förmiddagen. Usch. Jag var mer nervös inför denna vaccination än jag var inför hennes 3-månaderssprutor. När vi satt där idag mindes jag hennes hysteriska gråt som igår, fy vad ledsen hon blev förra gången. Hon blev ledsen idag också men inte lika lika illa. Och hon lugnade sig snabbare efteråt. Skönt när det är gjort, hoppas nu bara hon slipper feber.
Dagsvikt: 6885 gram
Längd: 65 cm

söndag 5 december 2010

Tomtar på 2:a advent

Skumtomtar hör till julens goda. (Bild: Allt och/eller Inget)
Mycket smått och gott hör julen till. Och redan adventsdagarna tycker jag man skall unna sig av julens godsaker. Idag plockar jag fram skumtomtar. Finns risk för att de inte blir så långvariga i skålen, men visst ska de ätas när de är sådär färska så att det inte ens är svårt att bita isär tomten. De får ju inte ligga och torka.
Ha en mysig 2:a advent!

Vit advent bättre än sol i juli


Underbart snöig trädkrona.

Jag älskar sommarvärme men jag är nästan beredd att säga att en vit advent och decembermånad är nästan snäppet bättre än 25 grader i juli. Nja kanske inte, men just nu kan vi säga så. Vilken stämning det är. Lukten utomhus när folk eldar i sina kaminer är så god. Och för att inte tala om den dämpade ljudnivån gör för mysfaktorn.

Jag var hos mina föräldrar i veckan som bor i Tidaholm. Tidaholm är väl mest känt för kökstillverkaren Marbodal, fängelset och tändsticksfabriken kanske. Men nu i veckan har staden dessutom varit rikskändis på grund av sitt snödjup. 79 cm var den senaste siffran jag hörde innan jag åkte hem i fredags. Men enligt rapporter så snöar det där nu igen...

Här bjuder jag på bilder från ett snöigt och vackert Tidaholm.Tidan vid VinContoret.Tidan vid Marbodal Center.


Vulcanön i Tidaholm.


Bron över till Vulcanön och museét.

Stadshotellet.


Del av Rudbecksgymnasiet på Vulcanön. Här skymtar gymnasiet, vacker utsikt de har. 


Tidaholms "peppar-kakshus", så sött.onsdag 1 december 2010

Utomhus-termometer från insidan


Fönstertermometer ute "Window Disc" (Bild: www.erler-weinkauff.com)

Fönstertermometer ute "Window Lock" (Bild: www.erler-weinkauff.com)

Jag läste på Facebook att en vän hade mätt upp -22 grader här i stan. Kan det verkligen stämma?? Det gör det säkert men jag kan inte kontrollera för jag orkar inte stänga av larmet, dra bort jalusigardinen framför dörren, klä mig i nåt annat än långkalsingar och kliva ut på trappan för att läsa av termometern. 

Vi borde skaffa en utomhustermometer som man kan läsa av inomhus. Detta borde väl vara en perfekt vinter att införskaffa sig en sådan för det lär nog bli många kvällar/morgnar som man undrar hur många minusgrader det är ute.
Dessa snyggingar har jag sneglat på i säkert två år nu men aldrig kommit till skott. Nu borde nog vara rätta tiden. Nu ska jag göra slag i saken. Men vilken ska jag välja?
Imorgon efter babysimmet åker jag och Lilly till mina föräldrar i Tidaholm. Jag hörde på nyheterna ikväll att just lilla Tidaholm har det högsta snödjupet i hela Sverige. Hela 79 cm. Undra om de har minus 22 grader också.