onsdag 4 augusti 2010

Nikon D3000

Foto: www.scandinavianphoto.se
Tack för Era tips här på bloggen och i verkliga livet! Valet föll på en Nikon D3000. Hur kom det sig att vi valde just denna?
Till skillnad från många andra gånger när tekniska prylar ska inhandlas, har vi inte gjort någon stor vetenskap av detta inköp. Vanligtvis brukar maken läsa tester och utvärderingar i mängder vilket också betyder att det kan dröja månader innan köpet blir av... Denna gång kändes det dock viktigt med ett relativt snabbt beslut så efter att ha gjort en mini-research på nätet tog vi hjälp av personalen på Scandinavian Photo för att ta reda på vilken kamera som skulle passa oss.
Det finns ju många bra kameror men oavsett vilken man väljer är det viktigt att kameran passar ens behov. Att kunna ta "fina" bilder är nummer ett för oss och det andra vi funderat över är om kameran även ska kunna filma. Man vill ju kunna föreviga när Lilly lär sig krypa, sitta, gå o.s.v. så frågan blev om vi skulle köpa en systemkamera som förutom att ta kort dessutom kan filma eller om vi istället borde ha en systemkamera avsedd för foto och en videokamera för film.
I butiken började vi att titta på Canon Eos 550D med EF-S 18-55/3,5-5,6 IS (Image Stabilization) och jämförde denna med Nikon D5000 med AF-S 18-55/3,5-5,6G DX VR (Vibration Reduction) eftersom vi var nyfikna på dessa. Försäljaren menade att valet mellan dessa främst handlar om tycke och smak mellan märkena, alltså om man gillar Nikon eller Canon bäst. Några skillnader är att Canon-kameran väger mindre men är också i och med det plastigare. En annan skillnad är att Canon filmar i HD-kvalitet med 1080p och har man en tv som kan visa upp filmen i HD kanske man även vill ha en kamera som spelar in i HD. Dock har tydligen ingen av dessa kameror autofokus som stödjer kontinuerlig fokus vid filmning och med tanke på den typ av filmning som kommer vara aktuell för oss rekommenderade försäljaren att istället köpa en separat systemkamera och en separat videokamera med kontinuerlig autofokus.
Så istället valde vi mellan en Nikon D3000 med AF-S 18-55/3,5-5,6G DX VR, Canon Eos 450D med 18-55/3,5-5,6 och Canon Eos 1000D med 18-55/3,5-5,6. Att valet slutligen föll på Nikon var nog för att försäljaren talade gott om den kameran. Han menade att det är bättre med en CCD-sensor än en CMOS-sensor just när man vill ta bilder och inte filma. Han tyckte dessutom att man var mycket hjälpt av att köpa en kamera med bildstabilisering (Canon Image Stabilization/Nikons Vibration Reduction) eftersom kameran då kompenserar om man inte håller helt still när man tar bilden.
Att rekommendera en billigare kamera när kunden kommer inställd på att köpa en dyrare är väl ett gott tecken på seriösa rekommendationer. Och genom att vara seriös och hjälpsam brukar ju kunder återkomma och då blir pengen i slutändan minst detsamma. Dessutom lär nog kunden vara extra nöjd och därmed rekommendera butiken till vänner. Jag är SÅ nöjd med hjälpen och jag vill verkligen rekommendera Scandinavian Photo och dess kunniga och trevliga personal på huvudkontorets butik i Bankeryd!
Nu när det finns en systemkamera här i huset betyder det nog att Lilly kommer få utstå många blixtar framöver. En bra kamera garanterar ju dock inte "fina" bilder, man måste ju försöka bli en bra fotograf också... En bit på vägen kommer man nog med den kurs som Scandinavian Photo inkluderade i vårt kameraköp. Det ska bli så skoj att gå kamerakurs till hösten.
Nu återstår bara att kolla vidare på videokameror INNAN Lilly börjar röra sig :) Så det blir nog ett besök till snart hos Scandinavian Photo. Här är en bra länk till Er som vill göra efterforskningar och läsa tester/utlåtanden från både experter och "vanliga människor" när ni köper prylar.

3 kommentarer:

  1. Fin kamera, hoppas den kommer väl till användning.Lillys mormor var en sväng hos mig igår.F och jag ska göra Jönköping i två dagar. Vet du nåt bra Loppis? F tror inte du vet. Kram/ Monika

    SvaraRadera
  2. Fick ett meddelande av F på FB så jag har skickat tips till henne både om affärer och restauranger. Jo det finns en loppis på Kulturhuset. Jag har inte varit där på några år men tror att det fortfarande är mycket folk och populärt där. Hoppas ni får skoj på inköpsresan! Kram kram

    SvaraRadera
  3. Helt rätt tänkt ang valet med videokameran..... bättre att ha en separat. Sedan är det ganska jobbigt att filma med en systemkamera i längden, med tanke på tyngd och otymplighet. Ses snart. Kramar

    SvaraRadera